Sport/Wielrennen
250208
Wielrennen

'Valse aanval' van Aru op Froome mislukt

Archieffoto: Fabio Aru (l) en Chris Froome.

Archieffoto: Fabio Aru (l) en Chris Froome.

Fabio Aru heeft in de koninginnenrit van de Ronde van Frankrijk geen vrienden gemaakt. De Italiaanse klassementsrenner opende op een onsportieve manier de aanval op Chris Froome.

Archieffoto: Fabio Aru (l) en Chris Froome.

Archieffoto: Fabio Aru (l) en Chris Froome.

In de laatste klim van de dag, de Mont du Chat (buitencategorie) stak Froome zijn hand omhoog. De drievoudig Tourwinnaar had problemen met zijn fiets. Aru zag het gebaar, aarzelde geen moment en sprong op de zware klim weg. Even leek er paniek bij Froome, maar de Brit herstelde zich razendsnel. 

Aru kreeg weliswaar Nairo Quintana met zich mee, maar Froome pareerde dus de 'sluwe aanval'. Na afloop van de etappe zal waarschijnlijk nog lang worden nagesproken over het voorval.

Uiteindelijk bleek Froome zelfs de morele winnaar van de dag. De gele truidrager kwam als derde over de finish, vlak voor concurrenten Romain Bardet (4e) en Aru (5e). Nairo Quintana verloor zelfs een minuut en 15 seconden op Froome. Rigoberto Uran kroonde zich tot ritwinnaar. De Colombiaanse klimmer was van de kopgroep de snelste in 'de sprint met fotofinish'. Warren Barguil bleef als tweede verslagen achter.

Bekijk hier alle klassementen in de Ronde van Frankrijk.