Sport/Voetbal
250359501
Voetbal

Hagenaren verslaan Sparta na penaltyreeks

Video: ADO-keeper Luuk Koopmans scoort en eist heldenrol op

Luuk Koopmans is de gevierde man met zijn unieke kopbal.

Luuk Koopmans is de gevierde man met zijn unieke kopbal.

DEN HAAG - ADO Den Haag was eigenlijk al verslagen door Sparta in de KNVB-beker, diep in blessuretijd, bij een stand van 0-1. Totdat doelman Luuk Koopmans mee naar voren ging bij een corner en de bal prachtig binnenkopte: 1-1. In de beslissende strafschoppenreeks wist ADO nog te winnen ook.

Luuk Koopmans is de gevierde man met zijn unieke kopbal.

Luuk Koopmans is de gevierde man met zijn unieke kopbal.

Danzell Gravenberch had Sparta in de tweede helft op voorsprong gezet en niets leek er nog op in de slotfase dat ADO de uitschakeling kon voorkomen. Tot het moment van Koopmans.

In de verlengingen werd niet gescoord, waardoor penalty’s moesten beslissen wie er naar de volgende ronde moest gaan. Bart Vriends knalde namens Sparta een strafschop op de lat, terwijl ADO alle penalty’s raak schoot.

Het is niet voor het eerst dat een doelman van Den Haag scoort. Martin Hansen maakte namens ADO in het duel tegen PSV in het openingsduel van het seizoen 2015/2016 een fabelachtige treffer met de hak, vlak voor tijd. Hierdoor werd het 2-2 destijds.

„Ik mocht in de laatste minuut mee naar voren en werd door niemand opgepakt. Ik dook mooi bij de eerste paal de ruimte in en hij kwam precies goed op mijn hoofd”, beschrijft Koopmans zijn belangrijke treffer. „Ik had nog nooit eerder gescoord, alleen in de training.”

„Hij zit er lekker in”, zei de doelman bij het terugzien van zijn doelpunt bij FOX Sports. „Ik denk, wat doet een spits altijd, inlopen en knikken. Ik knik ’m goed.”

De keeper treedt dus in de voetsporen van ADO-doelman Hansen die in 2015 met een hakje de gelijkmaker scoorde tegen PSV. „Ja, dat weet ik nog”, zegt Koopmans. „Ik zat toen bij PSV op de bank, ik heb dat live gezien. Het is wel bijzonder natuurlijk dat een keeper scoort. Het is ook typisch iets voor een bekerwedstrijd.”

Heracles en FC Emmen ronde verder in bekertoernooi

Heracles Almelo en FC Emmen hebben zich voor de tweede ronde van het bekertoernooi geplaatst. Heracles won met 3-0 van Telstar. Sinan Bakis bracht de eredivisionist uit een strafschop op voorsprong. In de tweede helft verdubbelde Rai Vloet de marge. Adrian Szöke maakte er in blessuretijd nog 3-0 van.

FC Emmen rekende in eigen huis met 2-0 af met FC Eindhoven. Michael de Leeuw maakte op aangeven van Caner Cavlan de 1-0 voor Emmen. In blessuretijd zorgde hij ook voor de tweede treffer.