Nieuws/Sport
2529575
Sport

Hassan debuteert op halve marathon in Kopenhagen

Sifan Hassan

Sifan Hassan

KOPENHAGEN - Sifan Hassan maakt deze maand in Kopenhagen haar debuut op de halve marathon.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

De organisatie van de Deense hardloopwedstrijd over 21,1 kilometer heeft haar deelname aan de komende editie op 16 september bekendgemaakt. „We zijn er trots op dat ze Kopenhagen heeft uitgekozen om uit te vinden wat ze kan op de halve marathon”, aldus wedstrijddirecteur Henrik Paulsen.

Oppermachtig

Hassan (25) is een wereldtopper op de baan. Ze excelleerde deze zomer op de 5000 meter. Ze scherpte het Europees record aan tot 14.22.34 en rende in augustus op de EK in Berlijn oppermachtig naar het goud op deze afstand. Hassan behaalde in 2016 in Portland de wereldtitel indoor op de 1500 meter, dit jaar pakte ze in Birmingham brons op de 1500 en zilver op de 3000 meter.

De weg is nog onbekend terrein voor de Arnhemse, die tegenwoordig in het Amerikaanse Portland woont en traint. „De afstand is nieuw voor haar, dus we mogen niet verwachten dat ze meteen om de overwinning meedoet”, aldus Paulsen.

Haar trainer Alberto Salazar verwacht dat Hassan rond de 1.09 kan lopen. Specifieke voorbereiding heeft ze niet gedaan. Dit weekeinde loopt de Nederlandse namens Europa de 3000 meter op de IAAF Contintental Cup in Ostrava. Salazar ziet voor Hassan toekomst op de langere afstanden en acht haar in staat op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio medailles te winnen op de 5000 en 10.000 meter.