Nieuws/Sport
25305
Sport

Feyenoord grote winnaar van eerste seizoenshelft

Uitgerekend Siem de Jong kwelt Ajax namens PSV

Siem de Jong viert zijn treffer ingetogen.

Siem de Jong viert zijn treffer ingetogen.

Uitgerekend Siem de Jong heeft ervoor gezorgd dat PSV de kraker met Ajax niet heeft verloren. De invaller aan Eindhovense zijde maakte in de slotfase de gelijkmaker in de Amsterdam ArenA: 1-1.

Siem de Jong viert zijn treffer ingetogen.

Siem de Jong viert zijn treffer ingetogen.

Davy Klaassen had vlak na de rust Ajax op voorsprong gebracht. De Amsterdammers kregen meerdere goede kansen, maar scoorden slechts één keer. Vooral voor Feyenoord kwam het gelijkspel uitstekend uit. De koploper van de Eredivisie heeft nu vijf punten meer dan Ajax en laat PSV acht punten achter zich.

Guardado laat zich gelden

Andres Guardado keerde in de Amsterdam ArenA terug in de basis van PSV. Zijn rentree ging zeker niet onopgemerkt voorbij. Kasper Dolberg raakte binnen 5 minuten geblesseerd bij een op het oog onbewuste actie van de Mexicaan. Anwar El Ghazi moest eraf na een wilde ingreep van Guardado. Mateo Cassierra kwam erin voor El Ghazi. Dolberg hinkelde nog wel een minuut 25 mee, en werd toen vervangen door Vaclav Cerny.

Een trieste aftocht voor Anwar El Ghazi.

Een trieste aftocht voor Anwar El Ghazi.

Een nieuwe overtreding wekte irritatie bij Ajax en vooral bij Klaassen, die boos reageerde. Vervolgens nam Ajax het heft in handen in de ArenA. Davinson Sanchez kopte uit kansrijke positie naast. Amin Younes bediende Cassierra, maar die schoot te zacht in. Younes probeerde het zelf uit de korte hoek. Zijn schot was een eenvoudige prooi voor doelman Jeroen Zoet. Na een mooie actie van Klaassen stuitte Cassierra opnieuw op Zoet. PSV kwam voor rust niet veel verder dan een schot van Gaston Pereiro dat voorlangs ging.

Kasper Dolberg baalt als een stekker.

Kasper Dolberg baalt als een stekker.

Op slag van rust leek Hakim Ziyech zijn gram te halen bij Guardado. De aanvaller van Ajax sprong in de rug van de middenvelder van PSV. Ook deze keer trok arbiter Pol van Boekel geen gele kaart.

Davy Klaassen heeft de score geopend.

Davy Klaassen heeft de score geopend.

In de tweede helft nam Ajax wel snel de leiding. Amin Younes bediende Klaassen, die profiteerde van een slim overstapje van Cassierra. De aanvoerder van Ajax schoot schitterend binnen en bracht de ArenA in vuur en vlam.

Siem en Luuk

PSV werd in het vervolg twee keer gevaarlijk. Luuk de Jong testte Ajax-goalie Andre Onana met een fraaie omhaal. Onana greep na de hoekschop die volgde goed in bij een kopbal van dezelfde De Jong. Tussendoor was Siem de Jong in het veld gekomen. De oud-Ajacied veroverde vier landstitel met de Amsterdammers, maar wordt nu door PSV gehuurd van Newcastle United. De middenvelder kreeg twintig minuten tijd de uitgelezen kans om gelijk te maken. Hij had echter te veel tijd nodig. Aan de andere kant had Cassierra de kans gemist om het duel voortijdig te beslissen.

Tien minuten voor tijd kwam de goal van Siem de Jong er alsnog. Pereiro bediende de 27-jarige Achterhoeker met een schitterende pass. De Jong schudde Klaassen van zich af en werkte beheerst af en zorgde ervoor dat Ajax een enorme kater zal overhouden aan het duel in eigen huis.