Sport/Tennis
2534715
Tennis

US Open gaat pal voor beschuldigde umpire staan

Umpire Carlos Ramos schudt de hand van winnares Naomi Osaka.

Umpire Carlos Ramos schudt de hand van winnares Naomi Osaka.

NEW YORK - Umpire Carlos Ramos heeft volgens de regels gehandeld bij het straffen van Serena Williams in de finale van de US Open.

Umpire Carlos Ramos schudt de hand van winnares Naomi Osaka.

Umpire Carlos Ramos schudt de hand van winnares Naomi Osaka.

Dat verklaarde de organisatie na de turbulente partij, die de Japanse Naomi Osaka won met 6-2 6-4. Williams kreeg in de tweede set drie waarschuwingen met als gevolg dat ze een game verloor.

Dief

De US Open gaf aan dat de zesvoudig winnares van de grand slam in New York de eerste waarschuwing kreeg in de tweede game van de tweede set. De umpire constateerde dat coach Patrick Mouratoglou zijn pupil Williams aanwijzingen gaf. De tweede waarschuwing volgde toen Williams in de vijfde game met haar racket smeet. Waarschuwing drie volgde kort daarna omdat Williams, die ontkende dat ze was gecoacht en daar zeer verbolgen over was, Ramos beledigde en hem een dief noemde.

De US Open gaf aan dat het besluit van umpire Ramos onherroepelijk was en niet meer terug te draaien. Voorzitter Katrina Adams van de Amerikaanse tennisbond USTA nam het na de finale op voor Wililams. Ze roemde het optreden van de Amerikaanse tijdens de huldiging, waarin ze het publiek opriep te stoppen met uitjouwen van de scheidsrechter en de overwinning van Osaka te vieren.

Staaltje sportiviteit

„Dat was een staaltje sportiviteit van een ware kampioene. Serena wilde dat Osaka kon genieten van haar zege. Ik snapte dat ze gefrustreerd was door de gang van zaken tijdens de wedstrijd, maar hoe ze daarna opkwam voor Osaka, verdient groot respect. Ze is en blijft een inspiratie.”

Osaka ontving voor haar overwinning een recordbedrag aan prijzengeld van 3,8 miljoen dollar (3,3 miljoen euro).