Nieuws/Sport
254022
Sport

Oranje-19 moet 'gouden lichting' kloppen voor finaleplaats op EK

Van der Gaag: 'Heel apart om te zien bij Portugal'

Mitchell van der Gaag

Mitchell van der Gaag

door Robin Jongmans Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag weet exact wat Oranje onder 19 woensdagmiddag (15.00 uur) kan verwachten, als het in de halve finale van het EK Portugal treft. Zijn zoon Jordan (18) gaat zijn tweede contractjaar in bij Benfica en de grootste talenten uit zijn lichting heeft de coach jarenlang aan het werk gezien.

Mitchell van der Gaag

Mitchell van der Gaag

"Portugezen hielden hun jeugdteams altijd zo lang mogelijk bij elkaar, maar ze kiezen steeds meer voor doorstroming", ziet van der Gaag. "Vandaar dat er nu acht jongens uit het geboortejaar 1999 bij zitten (de oudste spelers op het toernooi komen uit 1998, red.). Die lichting wordt echt als een nieuwe gouden lichting gezien in Portugal. Zij werden vorig jaar met Onder 17 Europees kampioen. Je ziet ook dat ze er nu al ver mee komen."

Irriteren

De oranjetalenten zullen zich negentig minuten of langer moeten wapenen tegen de typisch Portugese voetbalwetten. "Fysiek en techniek, altijd gekoppeld aan resultaat. Dat zie je aan een voorsprong verdedigen, het zakelijk zijn en het soms overdrevene. De aspecten die wij in de noordelijke landen vervelend vinden, zitten er al van jongs af aan in. Dat kan irriteren en daar moeten ze zich niet door uit hun spel laten halen. Maar vooropgesteld: die jongens hebben gewoon heel veel kwaliteit. De meesten zijn niet voor niets al doorgeschoven."

Uitdaging

Al gaat het ook bij Portugezen wel eens verkeerd. "Die vier jongens van Benfica die onlangs de finale van Youth League speelden (tegen Red Bull Salzburg, red.), die stonden vlak voor tijd voor en dat ging nog helemaal fout (1-2). Héél apart om te zien, want ze weten normaal altijd uitstekend met een voorsprong om te gaan. Negen van de tien keer wordt er door Nederlandse teams geen resultaat gehaald tegen Portugezen. Het wordt voor de Nederlandse jongens, die door het ontbreken van spelers evengoed wat jonger zijn, de uitdaging het nu op een goede manier tegen een Portugees team te doen." Haalt Oranje onder 19 de finale, dan speelt het zaterdag tegen de winnaar van Engeland-Tsjechië (vanavond om 18.00).