Sport/Autosport
2547962
Autosport

McLaren verwacht niets meer van ’extreem slechte auto’

Fernando Alonso in zijn McLaren

Fernando Alonso in zijn McLaren

Het zal voor de vertrekkende Belgische coureur Stoffel Vandoorne niet makkelijk worden om zich in de kijker te rijden, want bij McLaren zelf verwachten ze dit seizoen niks meer van wat ze zelf omschrijven als een ’extreem slechte auto’.

Fernando Alonso in zijn McLaren

Fernando Alonso in zijn McLaren

Tijdens de GP’s van België en Italië werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe erg het wel niet gesteld is met het voormalige topteam uit Woking. Het gebrek aan topsnelheid werd door de aard van de circuits ook nog uitvergroot en dat liet zich dan ook merken in de kwalificaties.

McLaren-teambaas Zak Brown laat tegenover Motorsport verstaan dat hij er niet meer op rekent dat zijn team deze situatie nog kan omkeren. „We blijven werken aan de auto maar spijtig genoeg hebben we een heel slechte auto afgeleverd, eentje die niet reageert op evoluties. Daar kan je aan merken dat het een slechte auto is”, aldus Brown.

Hete adem

„Ik verwacht dan ook spijtig genoeg dezelfde resultaten voor de rest van het jaar, al kan het ook wat van circuit tot circuit afhangen.”

McLaren bezet momenteel de zesde plaats in het kampioenschap voor constructeurs, een plaats die het nota bene te danken heeft aan de uitsluiting van Force India na de overname. Na de eerste twee races na de zomerstop voelen ze bij McLaren echter al de hete adem van de ’nieuwe’ formatie Racing Point Force India.

Realiteit

Alonso legde de vinger al op de zere plek door te stellen dat de enige grote update voor McLaren in Spanje heeft plaatsgevonden. Brown kan niet anders dan zich aansluiten bij de mening van zijn rijder.

„De andere teams hebben veel sneller ontwikkeld dan wij. Het lijkt wel dat wij achteruit gegaan zijn, maar de realiteit is dat de anderen vooruit gegaan zijn. In de Formule 1 betekent stilstaan echter achteruit gaan.”

James Key

„We wisten dat de circuits van Francorchamps en Monza onze zwakke plekken extra in de picture zouden komen en dat bleek dus ook wel. We blijven echter ontwikkelen want we willen de problemen van de auto identificeren en proberen oplossen.”

In een poging om de situatie om te keren in de toekomst willen ze bij McLaren James Key als technisch directeur aanstellen maar zijn huidige werkgever, Toro Rosso, houdt het been stijf en houdt de Brit aan zijn contract. We zullen de hand van Key dus ten vroegste zien in de bolide van 2020.

Overgangsjaar

„Ik heb veel vertrouwen in de mensen die we bij McLaren hebben en dat we een goed plan hebben”, gaat Brown verder. „De auto wordt op dit moment ontwikkeld en het zou natuurlijk ideaal moest Key daar nu al deel van uitmaken maar het zal nog een tijdje duren om het team te reorganiseren.”

„Volgend jaar wordt een overgangsjaar en we zullen waarschijnlijk niet voor 2020 op volle kracht zijn”, besluit de Amerikaan.