Nieuws/Sport
2559895
Sport

Keijser en Paulis pakken brons bij lichtedubbeltwee

Nederlands succes bij WK roeien

Marieke Keijser en Ilse Paulis in actie.

Marieke Keijser en Ilse Paulis in actie.

De roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben bij de WK in Plovdiv in de lichtedubbeltwee het brons gepakt.

Marieke Keijser en Ilse Paulis in actie.

Marieke Keijser en Ilse Paulis in actie.

De Europees kampioenen Keijser en Paulis leken lang een bedreiging voor de op de tweede plaats roeiende Amerikaansen Emily Schmieg en Mary Jones, maar kwamen er net niet voorbij. Het verschil was 26 honderdsten van een seconde. De Roemeensen Ionela Cozmiuc en Gianina Beleaga waren duidelijk het sterkst en roeiden naar het goud.

Paulis pakte twee jaar geleden olympisch goud met Maaike Head in de boot. Head stopte daarna met roeien omdat ze zich volledig wilde richten op haar studie. Paulis kreeg toptalent Keijser naast zich in de boot.

Na het sterke optreden in de halve finales waren de Nederlandse vrouwen zelfs licht favoriet, maar Roemenië liet zich niet verrassen en leidde van start tot finish. Paulis en Keijser moesten zelfs in achtervolging en passeerdern pas in de laatste 500 meter de Britse boot. De Amerikaansen bleven buiten bereik, al was het verschil dus klein. „Ik denk dat we hier heel blij mee mogen zijn”, vond Keijser. „We trainen pas een winter echt goed samen en dan kun je nog niet dominant zijn. Al willen we dat wel.”

Paulis was zo diep gegaan dat ze eerst minuten moest bijkomen: „Voor de buitenwereld waren we misschien de favoriet, maar in een finale begint iedereen op nul. Zo’n halve finale zegt dan niks.” Keijser vertelde dat er geen sprake was geweest van grote druk. „We willen het zelf heel graag, en dan is dit wat er nu uitkomt. We konden niet harder. De race was bikkelhard”, vertelde ze met betraande ogen. „Hier kunnen we zeker mee verder. Wat de rest denkt of vindt, doet er niet toe.”

Mannen-vier-zonder

De mannen-vier-zonder hebben Nederland net niet aan de tweede medaille kunnen helpen. Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz lagen halverwege de wedstrijd nog tweede, ver achter Australië. Maar de Nederlanders zagen Italië en Groot-Brittannië nog passeren. De Italianen leken de Australiërs zelfs nog te bedreigen, maar strandden op een kwartseconde. De Oranjeboot gaf ruim 3 seconden toe op de winnaars.

Ook in de dubbelvier kende Nederland een flitsende start, maar net als hun collega’s in de mannen-vier-zonder bleven Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma naast het podium. Het viertal had zich via de herkansingen voor de finale geplaatst en eindigde daarin als vijfde. Het goud was voor de Italianen, die de boten van Australië en Oekraïne net achter zich hielden.