Sport/Voetbal
257087992
Voetbal

Tien maanden voorwaardelijk geëist voor Karim Benzema in ’sekstape-affaire’

Karim Benzema

Karim Benzema

In het proces tegen Karim Benzema heeft de openbare aanklager een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden en een boete van 75.000 euro geëist voor de topvoetballer van Real Madrid.

Karim Benzema

Karim Benzema

Benzema staat terecht voor zijn betrokkenheid in de chantage van Mathieu Valbuena, toenmalig ploegmaat van Benzema bij de Franse nationale ploeg.

Benzema riskeerde bij een veroordeling in theorie een celstraf tot tien jaar. Dat zou ook meteen het einde van zijn carrière als professioneel voetballer betekend hebben, maar daaraan ontsnapt hij dus waarschijnlijk.

De rechtbank in Versailles, in de buurt van Parijs, doet mogelijk vrijdag uitspraak.

Benzema wordt ervan verdacht zijn voormalig teamgenoot bij de Franse nationale ploeg te hebben aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden intieme beelden van Valbuena te verspreiden.

Valbuena moest naar verluidt 150.000 euro aan een vriend van Benzema betalen om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt. Benzema heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is en dat hij juist heeft geprobeerd om Valbuena te helpen in deze heikele kwestie. Benzema vroeg eerder aan het gerecht het onderzoek te annuleren, maar daar ging de Franse justitie niet op in.

Door de affaire, die dateert uit 2015, verloor Benzema zijn plaats in de nationale ploeg. Hij maakte afgelopen zomer zijn langverwachte rentree bij de wereldkampioen. Ook Valbuena, inmiddels 37 jaar, raakte zijn plek in de Franse selectie kwijt. Hij werd nadien niet meer opgeroepen.

Het strafproces begon woensdag. Benzema, die dinsdagavond in Oekraïne met Real Madrid in de Champions League speelde, laat zich niet zien in de rechtbank. Valbuena kwam wel opdagen. De hoofdverdachte van de afpersingszaak, waarin vijf personen terechtstaan, heeft inmiddels excuses aan de huidige speler van het Griekse Olympiakos aangeboden.