Nieuws/Sport
25748
Sport

Nederlandse Inzaghi gelooft nog steeds in profcontract

Dennis Kaars: 'Jammer dat het zo gelopen is'

Dennis Kaars scoorde dit seizoen al 29 keer voor De Dijk.

Dennis Kaars scoorde dit seizoen al 29 keer voor De Dijk.

Zittend naast een sfeervol verlichte kerstboom in de stadsschouwburg van Amsterdam blikt Dennis Kaars terug op een voor hem veelbewogen jaar. De topschutter van De Dijk, die zijn droomtransfer naar Eredivisieclub Sparta Rotterdam zag afketsen, blijft wekelijks verbazen met een stortvloed aan doelpunten. Aan de vooravond van het seizoen noemde hij dertig goals een mooi streefgetal, maar halverwege de rit staat de teller al op 29 (!). „Ongelooflijk hè”, glimlacht Kaars in een interview met TELESPORT-katern Amsterdam Sport.

Dennis Kaars scoorde dit seizoen al 29 keer voor De Dijk.

Dennis Kaars scoorde dit seizoen al 29 keer voor De Dijk.

Zijn statistieken zijn om van te duizelen. Gemiddeld maakt de 28-jarige spits 1,6 goals per wedstrijd en in de eerste achttien duels heeft hij al drie hattricks achter zijn naam staan. Onlangs werd zelfs de vergelijking gemaakt met AC Milan-icoon Filippo Inzaghi.

„Dat is een mooi compliment”, reageert Kaars, die de gedachtegang kan begrijpen. „Inzaghi was niet de meest technische spits en soms zag je hem de hele wedstrijd niet, maar hij pikte wel altijd zijn goaltjes mee. Tegenstanders zullen over mij ook vaak zeggen dat ik onzichtbaar was, maar als spits krijg je altijd twee of drie kansen in een wedstrijd. Dat zijn de momenten dat je er moet staan, dan moet hij hangen.”

Zijn enorme productiviteit bleef niet onopgemerkt. Sparta Rotterdam klopte op de deur en een avontuur in het betaald voetbal lonkte. Een week lang trainde Kaars mee op Spangen. „Een hele mooie ervaring”, glimlacht hij. „Ik denk wel dat ik het niveau aankan. Fysiek moet ik misschien nog iets sterker worden, maar dat kan snel gaan. Mijn gevoel bij Sparta was direct goed. Ik ben heel warm ontvangen en de spelers zijn allemaal relaxte gasten. Toen ik de kleedkamer binnenkwam zongen ze: ’Kaarsie is van ons’.”

"Ik denk wel dat ik het niveau aankan bij Sparta."

"Ik denk wel dat ik het niveau aankan bij Sparta."

Dat bleek helaas voor het doelpuntenfenomeen iets te voorbarig. De transfer ketste af. „Natuurlijk is dat jammer. Sparta wilde mij nog wat langer beoordelen, omdat een week vrij kort is voor iemand zonder profervaring. De onderhandelingen tussen de clubs verliepen echter moeizaam en uiteindelijk was er te weinig tijd om een goed oordeel te vellen. Ik neem het niemand kwalijk, maar ik vind het wel jammer dat het zo gelopen is. Voor een club als De Dijk was deze situatie nieuw. Het is nooit hun bedoeling geweest om een transfer in de weg te staan. Uiteindelijk zijn de clubs er financieel ook uitgekomen, maar het heeft gewoon te lang geduurd.”

Voor Kaars is dat geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. „Ben je gek. Ik heb nog steeds heel veel plezier bij De Dijk. De kriebels om in de toekomst alsnog de stap naar het betaald voetbal te maken zijn wel toegenomen. Ik was er dichtbij en weet nu dat het mogelijk is. Door mijn productiviteit en de massale media-aandacht zijn tegenstanders meer op me gefocust en toch ben ik niet minder gaan scoren. Dat is voor mij een bevestiging dat ik iets te zoeken heb op een hoger niveau. Bovendien speelde ik in het bekertoernooi een goede wedstrijd tegen Vitesse.”

"Ik ga voor zestig goals, maar eigenlijk is dat een bizar aantal."

"Ik ga voor zestig goals, maar eigenlijk is dat een bizar aantal."

Halverwege de eerste seizoenshelft introduceerde Amsterdam Sport de 'Kaarsmeter', nadat de aanvaller van De Dijk had aangegeven dat hij zijn doel naar boven had bijgesteld. Hij wil dit seizoen niet dertig, maar zestig (!) goals maken. „Eigenlijk is dat een bizar aantal. Het zou natuurlijk te gek zijn als ik daarbij in de buurt komt. Maar ik lig nog steeds aardig op schema”, knipoogt Kaars, die gisteren in de thuiswedstrijd tegen JVC Cuijk (4-1) alweer zijn 29ste doelpunt van het seizoen maakte. Uit een vrije trap schoot hij raak. In de slotfase was hij ook nog dicht bij nummer dertig, maar zijn inzet ging net naast.

„Zestig goals is wel een mooie uitdaging. Ik haal extra motivatie uit het neerzetten van zo’n record. Al wil ik benadrukken dat ik zonder mijn teamgenoten – die mij altijd perfect in stelling brengen – nooit tot deze prestatie kan komen.”

"Inzaghi was niet de meest technische spits en soms zag je hem de hele wedstrijd niet, maar hij pikte wel altijd zijn goaltjes mee."

"Inzaghi was niet de meest technische spits en soms zag je hem de hele wedstrijd niet, maar hij pikte wel altijd zijn goaltjes mee."

Nu de laatste wedstrijd van 2016 erop zit heeft Kaars even de tijd om stoom af te blazen. Vandaag vertrekt hij samen met zijn vriendin voor vijf dagen naar Gambia. Om te genieten van een welverdiende vakantie, maar ook als ambassadeur van de FUN Foundation (Football Unlimited Netherlands). „Samen met mijn teamgenoot Alje Wiltenburg en Pieter Koopman van AFC gaan we een voetbalclinic geven in het dorpje Aljambu. De FUN Foudation heeft daar een voetbalproject opgezet. Ze willen er een kunstgrasveld aanleggen, een ziekenhuis en een school bouwen.”

Kaars is nog nooit in Afrika geweest. „Gambia behoort tot de twintig armste landen ter wereld. Ik begreep dat de kinderen voetballen op een zandvlakte, waar ook de dieren rondlopen. Dat zal best indrukwekkend en confronterend zijn. Ik hoop op deze manier iets te kunnen betekenen voor de mensen daar.”

Daarna wachten de feestdagen, die hij samen met vrienden en familie zal doorbrengen. Alvorens de bal weer gaat rollen. „Op 5 januari al. Dan gaan we met De Dijk op trainingskamp naar Spanje”, besluit hij zijn verhaal.