Sport/Autosport
2584097
Autosport

FIA-baas: ’Kans op drie wagens per F1-team is bijzonder klein’

Volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting is de kans bijzonder klein dat we binnenkort drie Formule 1-bolides per team op de startgrid zullen zien staan.

Momenteel zijn er slechts tien teams in de Formule 1, waardoor er ook maar twintig wagens op de startgrid staan. De racestoeltjes in de Formule 1 zijn dus erg schaars.

Volgens Toto Wolff kan er met een derde wagen voor gezorgd worden dat jong racetalent in de Formule 1 kan blijven of in ieder geval erin kan komen.

Dominantie

Het idee van drie bolides per F1-team ontstond jaren geleden al. Door de vele bewegingen op de rijdersmarkt, waardoor er mogelijk enkele grote talenten uit de F1 dreigen te verdwijnen, is het idee opnieuw actueel. Toch denkt Whiting niet dat het snel zal gebeuren.

„Persoonlijk zou ik het mooi vinden om enkele extra wagens te zien”, aldus Whiting tegenover Motorsport.com. „Maar eerlijk gezegd is de kans bijzonder klein. Het is redelijk simpel. Een tegenargument is dat een dominant team met drie teams er voor zou zorgen dat al de anderen voor hoogstens de vierde plaats zouden strijden en niet langer voor het podium.”

Focus

Volgens Whiting kan het echter nog erger. „Als je straks drie dominante teams zou hebben dan vecht je zelfs maar voor de tiende plaats en ik begrijp waarom niemand dat graag zou hebben.”

Hij vervolgt: „Het zou leuk zijn om wat meer teams te hebben die in staat zijn om te winnen maar dit seizoen is al het meest competitieve sinds de invoering van het huidige motor-format.” Volgens Whiting zou de focus in de Formule 1 dan ook eerder moeten liggen op het aantrekken van nieuwe teams dan het inzetten van drie wagens per team.