Sport/Wielrennen
25878501
Wielrennen

Tadej Pogacar vroeg in vorm: Tourwinnaar verpulvert Strava-record populaire trainingscol

Tadej Pogacar sloot 2021 af met winst in de Ronde van Lombardije.

Tadej Pogacar sloot 2021 af met winst in de Ronde van Lombardije.

Amsterdam - Tadej Pogacar gaat dit seizoen voor een zuivere hattrick aan Tourzeges en met de vorm van de Sloveen lijkt het zo vroeg in januari alvast goed te zitten. Samen met zijn ploeggenoot Juan Ayuso imponeerde hij zondag tijdens een lange trainingsrit op de Coll du Rates.

Tadej Pogacar sloot 2021 af met winst in de Ronde van Lombardije.

Tadej Pogacar sloot 2021 af met winst in de Ronde van Lombardije.

De Coll du Rates ligt niet ver van Calpe een gekende plek in het wielerpeloton voor trainingsstages. Desondanks kwam er niemand op het Strava-segment ooit in de buurt van de tijd die Pogacar neerzette. Hij legde de klim van 9,71 kilometer met een stijgingspercentage van 6,6 procent af in 24 minuten en 50 seconden. Wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 23,4 kilometer per uur. Ayuso - met wie hij het grootste deel samen reed, volgde zestien tellen later.

De Sloveen en de Spanjaard waren stuk voor stuk veel sneller dan de snelste tijd van Michal Kwiatkowski op die klim, die zes jaar geleden er 27 minuten over deed om boven te komen.

Natuurlijk uploaden lang niet alle renners (altijd) hun trainingsdata op Strava, maar de prestatie van de twee van UAE Team Emirates mag er hoe dan ook wezen. Uiteindelijk werkten ze gedurende hun trainingsrit 190 kilometer af met bijna 4000 hoogtemeters in iets meer dan zes uur.

De 23-jarige Pogacar begint aan zijn seizoen met de UAE Tour van 20 tot en met 26 februari. Daarna rijdt de Sloveen in ieder geval de monumenten Milaan - Sanremo en de Ronde van Vlaanderen. In de zomer gaat Pogiboy op zoek naar zijn derde opeenvolgende Tourzege.

Voor de 19-jarige Ayuso wordt het zijn eerste volledige seizoen bij de profs, nadat hij afgelopen augustus de overstap maakte. Afgelopen juni won hij de Giro voor beloften met bijna drie minuten voorsprong op zijn naaste belager.