Nieuws/Sport
2590510
Sport

WK judo: brons voor Juul Franssen

Juul Franssen

Juul Franssen

Juul Franssen heeft voor het eerste Nederlands succes op de wereldkampioenschappen judo gezorgd. De 28-jarige Limburgse, uitkomend in de klasse tot 63 kilogram, won brons in Bakoe. In een beslissend gevecht om een medaille klopte ze de Duitse Martyna Trajdos op waza-ari.

Juul Franssen

Juul Franssen

Voor Franssen was brons het hoogst haalbare na haar nederlaag in de kwartfinale tegen Miku Tashiro. De Japanse nam haar in een houdgreep en liet niet meer los. Franssen was in haar eerste duel van de herkansing te sterk voor Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk (waza-ari). Ze opende de wereldtitelstrijd met winst op Munchunchimeg Baldorj uit Mongolië (ippon). Daarna versloeg ze de Russische Ekaterina Valkova op waza-ari.

Franssen vierde haar grootste succes uit haar loopbaan. Nooit eerder hield ze een medaille over aan haar optredens op de Olympische Spelen, WK en EK. Met de bronzen plak kreeg de Limburgse ook de bevestiging dat ze goed bezig is op weg naar haar grote doel, de Spelen in Tokio. Met het succes van Franssen is de Nederlandse ploeg al halverwege de doelstelling voor de mondiale eindronde in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Voor bondscoach Maarten Arens is het WK geslaagd als zijn judoploeg volgende week met twee medailles terug naar Amsterdam vliegt.

Franssen vierde haar medaille met tranen van geluk. Ze werd begin vorig jaar nog uit de nationale judoploeg gezet omdat ze niet bereid was om fulltime op Papendal te trainen. Via de rechter wist de beste Nederlandse judoka in de klasse tot 63 kilogram af te dwingen dat ze weer aan internationale toernooien mocht deelnemen. „Eindelijk valt het mijn kant op. Een bekroning op de afgelopen jaren, voor al het harde werken”, reageerde Franssen. „Ik heb zo genoten.”