Nieuws/Sport
259496982
Sport

Hassan mikt op wereldrecord

Sifan Hassan

Sifan Hassan

MONACO - Sifan Hassan mikt vrijdag bij de Diamond League in Monaco op een dik persoonlijk record op de Engelse mijl.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

„Ik heb 4.14 staan en wil deze tijd met drie of vier seconden verbeteren”, zei de Nederlandse topatlete bij de perspresentatie.

Hassas was zich er niet van bewust dat zij dan ook een wereldrecord zou lopen. „Dat wist ik niet, maar dan zal ik inderdaad een wereldrecord lopen”, antwoordde de tegenwoordig in Amerika trainende en wonende hardloopster.

Hassan scherpte eind juni in het Amerikaanse Eugene het Europees record op de 3000 meter aan tot 8.18,49, de vierde tijd ooit gelopen. „Ik haalde negen seconden van mijn persoonlijk record af, dus zo bekeken moeten er drie tot vier seconden af van mijn beste tijd op de mijl”, redeneerde Hassan.

Het wereldrecord op de Engelse mijl, een niet gangbare afstand in de atletiek, staat op 4.12,56 en is al behoorlijk oud (bijna 23 jaar). De Russin Svetlana Masterkova liep die tijd op 14 augustus 1996 in Zürich.

De wedstrijd over 1609 meter in Monaco is een eerbetoon aan de onlangs overleden Amerikaanse middenafstandloopster Gabriele Grunewald, die tien jaar lang vocht tegen kanker.