Nieuws/Sport
259673800
Sport

Sifan Hassan doet zónder wedstrijdritme mee aan WK atletiek

Sifan Hassan

Sifan Hassan

ARNHEM - Sifan Hassan heeft dit jaar nog geen wedstrijd gelopen, maar ze staat over een kleine drie weken wel aan de start bij de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene. Haar management bevestigt dat ze meedoet. De Atletiekunie maakt een dezer dagen de ploeg voor de mondiale titelstrijd (15-24 juli) bekend.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Hassan heeft als regerend wereldkampioene op de 1500 en 10.000 meter automatisch startbewijzen voor deze afstanden. Ze won de titels op de WK van 2019 in Doha. Het is nog niet bekend of ze in Eugene beide afstanden loopt of kiest voor een van de twee.

De 29-jarige atlete nam na de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio, waar ze goud veroverde op de 5000 en 10.000 meter en ook nog brons pakte op de 1500 meter, een lange vakantie. Ze begon later aan de trainingen en van wedstrijden is het nog niet gekomen.

FBK Games

Hassan wilde aanvankelijk haar seizoen begin deze maand openen op de FBK Games, maar zag daarvan af. Ook de Diamond League in Eugene sloeg ze over om extra energie te steken in de trainingen. Ze is inmiddels volop in voorbereiding in de Verenigde Staten.

De omvang van de Nederlandse ploeg die naar Eugene afreist voor de WK (15-24 juli) is nog niet bekend. Er zijn atleten die zich individueel hebben geplaatst door het behalen van de vereiste limiet, maar er zijn ook atleten die dankzij hun positie op de wereldranglijst een startbewijs kunnen bemachtigen. Liemarvin Bonevacia, die zondag de Nederlandse titel veroverde op de 400 meter, is een van hen.

Bol grote troef

Verder zal de grootte van de equipe vooral worden bepaald door de estafetteploegen. Nederland kan vijf teams inzetten in Eugene: op de 4x100 en 4x400 meter bij de mannen én de vrouwen en ook nog op de 4x400 gemengd.

Wel is duidelijk dat sprintcoryfee Dafne Schippers ontbreekt. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter heeft niet aan de WK-limiet voldaan en zelf ook gezegd dat ze "niets te zoeken heeft" op de WK.

Femke Bol is een grote troef voor een medaille op de 400 meter horden. Verder hebben Lieke Klaver (200 en 400 meter), Eveline Saalberg (400), Tony van Diepen (800), Maureen Koster (5000), Menno Vloon (polsstokhoogspringen), Jorinde van Klinken (kogelstoten en discuswerpen), Jessica Schilder (kogelstoten), Nadine Visser (100 horden), Anouk Vetter, Emma Oosterwegel (beiden zevenkamp) en Abdi Nageeye (marathon) zich individueel geplaatst.