Nieuws/Sport
260212599
Sport

Nederlandse gewichtheffer Enzo Kuworge zesde in Tokio

De Nederlandse gewichtheffer Enzo Kuworge is bij zijn debuut op de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de klasse boven 109 kilogram.

De 19-jarige Kuworge was de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen sinds 1968; 53 jaar geleden werd Nederland in Mexico-Stad vertegenwoordigd door Piet van der Kruk.

Bij het trekken kwam Kuworge tot 175 kilo en bij het stoten tot 234 kilo, goed voor een totaalscore van 409 kilo. Kuworge begon met 175 kilo bij het trekken en zag vervolgens twee pogingen stranden om 180 kilo te tillen. Bij het stoten kwam hij bij zijn laatste poging tot 234 kilo, wat tot grote blijdschap leidde.

„Ik ben tevreden, maar ik denk dat er nog meer in had gezeten. Zeker bij het trekken was de vorm van de dag er niet helemaal”, aldus Kuworge. „Maar 234 kilo bij het stoten, een Europees jeugdrecord, is ook mijn persoonlijke record. Dat moet nog even bezinken.”

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Kuworge bleef 15 kilo verwijderd van een medaille, wat een geweldige stunt zou zijn geweest. Ambitieus als hij is, hoopte hij te kunnen verrassen met eremetaal. Kuworge: „Zeker toen in aanloop een Algerijn positief werd getest op corona en een Braziliaan positief testte op iets anders. Maar al met al ben ik heel tevreden.”

Kuworge is wereldkampioen bij de junioren. Hij hoorde pas kort voor de Spelen dat hij naar Tokio mocht afreizen. Hij voldeed niet volledig aan de eisen van NOC*NSF, maar wegens een aantal afmeldingen kreeg hij van de internationale bond toch een startbewijs.

Het onderdeel werd gewonnen door favoriet Lasha Talakhadze uit Georgië, die zowel bij het trekken als het stoten het wereldrecord verbeterde. Hij kwam uit op een totaalscore van 488 kilo; 223 kilo bij het trekken en 265 kilo bij het stoten.