Nieuws/Sport
260641
Sport

Matchwinner Van de Sanden pakt momentje met de koning

'De koning zwaaide terug, dat gaf me kippenvel'

Shanice van de Sanden viert haar treffer tegen Noorwegen.

Shanice van de Sanden viert haar treffer tegen Noorwegen.

Shanice van de Sanden had zich in de aanloop naar het EK voorgenomen om, als ze een doelpunt zou maken, naar de bank te gaan en die met al haar teamgenoten te vieren. Maar toen de aanvalster van Oranje zondag in 'haar' stad, in het stadion waar ze vroeger als fan op de Bunnikside zat, in de openingswedstrijd tegen Noorwegen de 1-0 binnenkopte, was ze dat even vergeten. "Ik werd gek, iedereen werd gek, het hele stadion ontplofte", zei Van de Sanden, die het halve veld over rende en stopte voor de hoofdtribune.

Shanice van de Sanden viert haar treffer tegen Noorwegen.

Shanice van de Sanden viert haar treffer tegen Noorwegen.

Daar zaten niet alleen haar familieleden ('die zijn zó belangrijk voor mij'), maar ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Het kwam in een fractie van een seconde in me op om daar naartoe te gaan. Ik pakte even m'n momentje. Ik heb naar de koning gezwaaid en ja, hij zwaaide terug. Dat gaf me kippenvel. Dit is een droom die uitkomt. En hopelijk wordt die droom alleen maar groter. Dit is pas het begin. Want we zijn er nog lang niet."

De spraakwaterval uit Utrecht, door haar teamgenotes steevast aangesproken met 'Sjaan', genoot met volle teugen van de sfeer in en om De Galgenwaard. Dat bleek al bij de aankomst van de spelersbus. Bijna alle voetbalsters liepen met een gespannen gezicht snel het stadion in, maar Van de Sanden beantwoordde het applaus door juichend langs de toegestroomde supporters te lopen.

"Al die fans zijn er voor ons, dus ik dacht: laat ik een beetje interactie doen. Dat vind ik mooi", zei Van de Sanden, met haar uiterlijk een opvallende verschijning op het veld. "Zo'n vol stadion geeft me kracht. Die mensen komen allemaal voor ons. Dan winnen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor hen."