Sport/Voetbal
260998062
Voetbal

Burgemeester van Doetinchem ziet kans voor De Graafschap

Mark Boumans

Mark Boumans

DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem roept de Nederlandse betaaldvoetbalclubs op om gezamenlijk in actie te komen tegen de KNVB. Boumans wijst de clubs in een lang betoog op Twitter op de mogelijkheid in de KNVB-reglementen om een (buitengewone) algemene vergadering uit te schrijven.

Mark Boumans

Mark Boumans

Ze zouden daar volgens de burgemeester onder meer de beslissing van de bond het over uitblijven van promotie en degradatie in dit seizoen ongedaan kunnen maken.

De Graafschap was als nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie hard op weg naar promotie naar de eredivisie. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot vrijdag echter om met instemming van de raad van commissarissen geen promotie en geen degradatie toe te passen in dit seizoen, dat vanwege het coronavirus niet kan worden afgemaakt.

Het leidde tot woedende reacties van onder meer De Graafschap, bekerfinalist FC Utrecht en SC Cambuur, de koploper van de eerste divisie die zo ook de gehoopte terugkeer naar de hoogste afdeling zag vervliegen. De clubs beraden zich over vervolgstappen.

Boumans begint zijn betoog met de mededeling dat zijn mening gekleurd is. „Na drie jaar Doetinchem zie ik het leven door een blauw/witte zebrabril.” Hij zegt een „moreel appèl” te doen op zowel de KNVB als de clubs. „Mijns inziens had niet het bestuur, maar de algemene vergadering een besluit moeten nemen.” Dat kan volgens de burgemeester alsnog als minimaal vier clubs zo’n vergadering bijeen roepen. Een meerderheid van de 34 profclubs zou dan het bestuursbesluit kunnen vernietigen of de reglementen herzien.

„De betaaldvoetbalclubs zouden zich collectief sterk kunnen maken voor elkaar en de KNVB een halt toeroepen. Dit is het moment om duidelijk te maken dat de clubs bepalen en niet de bond”, schrijft Boumans.