26154
Autosport

'De druk op die jongens is enorm'

Frijns in virtuele race om een miljoen

Formule E-coureur Robin Frijns neemt deel aan de Vegas eRace op 7 januari in Las Vegas.

Formule E-coureur Robin Frijns neemt deel aan de Vegas eRace op 7 januari in Las Vegas.

Robin Frijns is een van de prominente deelnemers aan de Vegas eRace op 7 januari in Las Vegas, waar een prijzenpot van liefst een miljoen dollar op het spel staat. Tijdens het evenement nemen de twintig Formule E-coureurs het in een virtuele race op tegen de tien beste simulator-racers ter wereld.

Formule E-coureur Robin Frijns neemt deel aan de Vegas eRace op 7 januari in Las Vegas.

Formule E-coureur Robin Frijns neemt deel aan de Vegas eRace op 7 januari in Las Vegas.

Bono Huis, net als Frijns afkomstig uit Limburg, behoort tot de sim-racers die zich via kwalificaties voor de grote finale hebben geplaatst. Huis kwam vorig jaar al eens in de publiciteit toen hij tijdens een commercieel evenement in Best niemand minder dan Max Verstappen in een virtuele race versloeg.

De Vegas eRace is een manier van de marketingorganisatie achter Formule E om de elektrische raceklasse wereldwijd te promoten. Andere Formule E-coureurs – naast Frijns – die meedoen zijn Sam Bird, Nelson Piquet jr, Jerôme D’Ambrosio, Nick Heidfeld, Nicolas Prost, Jean-Eric Vergne, Sebastien Buemi en Antonio Felix da Costa.

Uitstapje

Frijns, in de Formule E uitkomend voor het gerenommeerde team Andretti Racing, maakt zich geen illusies over zijn winstkansen tegen de sim-specialisten: "Zij doen niets anders, terwijl het voor ons een uitstapje is. Wij nemen het zeker serieus en gaan er niet alleen voor de lol heen, maar sim-racing is feitelijk een andere tak van sport. De enige denkfout die simracers soms maken is dat ze bij een overwinning soms denken dat ze dan in het echt ook beter zijn, maar die vlieger gaat niet op. In het echt racen is totaal iets anders. Het grootste verschil? Met sim-racen heb je geen gevoel met de auto.”

Team Red Line, het beste sim-racingteam ter wereld, is met liefst vijf coureurs vertegenwoordigd. Atze Kerkhof zal als teammanager van de partij zijn. "Dit soort evenementen is echt de toekomst. De mensen achter Formule E hebben dat goed in de gaten”, zegt Kerkhof, die als (voormalig) simracer die online nog altijd regelmatig met Max Verstappen traint. Kerkhof heeft sinds begin dit jaar zijn eigen trainingscentrum in Gilze-Rijen, waar hij met een simulator ’echte’ coureurs traint en sneller maakt.

The Strip

In Las Vegas zal hij vooral proberen zijn eigen coureurs rustig te houden. Het evenement wordt afgewerkt in het exclusieve hotel The Venetian, vanzelfsprekend gelegen aan The Strip. De Amerikaanse tv-zenden CNN zal uitvoerig verslag doen van het evenement.

Kerkhof, tevens oud-shorttracker: "De druk op die jongens zal enorm zijn. De winnaar van de race verdient 200.000 dollar. Als je in de slotfase op kop rijdt, terwijl er iemand op je staart drukt en er bovendien tv-ploegen om je heen circkelen, ja, probeer dan maar eens rustig te blijven. Het is aan mij om te zorgen dat ze dan het hoofd koel houden en zich op de juiste dingen blijven focussen.”