26183
Darts

Waar is vijfvoudig wereldkampioen toe in staat op WK Darts?

'Barney behoort tot de vijf kanshebbers'

Raymond van Barneveld.

Raymond van Barneveld.

Voor Raymond van Barneveld begint dinsdagavond het WK Darts met een wedstrijd tegen Robbie Green. De meeste aandacht van de Nederlanders gaat uit naar Michael van Gerwen dit WK, maar waar is Barney toe in staat?

Raymond van Barneveld.

Raymond van Barneveld.

"Wat mij betreft behoort hij op het WK tot de vijf kanshebbers”, stelt Van Gerwen, die zichzelf op nummer 1 zet. Daarna kiest hij voor Phil Taylor, regerend kampioen Gary Anderson en Peter Wright, gevolgd dus door zijn landgenoot. "Hij is een gevaarlijke outsider.” En Mighty Mike kan het weten. Tijdens de laatste editie sneuvelde de Brabander in de derde ronde tegen Van Barneveld. Het gemiddelde van Van Gerwen lag weliswaar vijf punten hoger, maar zijn opponent uit eigen land was dodelijk op de beslissende momenten.

Eerzuchtig

Waar Van Barneveld al vijf wereldtitels op zak heeft, stokt de teller bij Van Gerwen voorlopig nog bij één. Maar laatstgenoemde is dan ook 22 jaar jonger. "Het is van allebei knap. Raymond heerste in zijn tijd net zoals Van Gerwen nu doet. Al blijft het appels met peren vergelijken”, vindt Co Stompé, die twee totaal verschillende karakters ziet. "Ze zijn allebei eerzuchtig. Maar Van Barneveld betrekt dat puur op zichzelf om belangrijk te zijn. Om aanzien te hebben, terwijl hij aan de andere kant die roem juist ook vervloekt. Michael doet het alleen om te winnen, om vervolgens prijzen en geld in de wacht te slepen.”

Geen twijfel

Vaak weet Van Barneveld op het juiste moment te pieken. "Hij is altijd goed op het WK, daar kan hij zich extra voor opladen. Als alles goed zit in zijn hoofd, dan bezorgt hij iedereen een moeilijke wedstrijd”, meent Vincent van der Voort, dartsanalist en eveneens deelnemer aan het WK. Zo was voor Van Barneveld vorig jaar de halve finales pas het eindstation en is zijn hoop nu gevestigd op minimaal een evenaring van die prestatie. Met deze wetenschap ligt bij de laatste vier een prachtig affiche in het verschiet: Barney versus Mighty Mike. "Ik ben heel trots op mijn carrière, maar Michael gaat mijn prestaties overtreffen. Daar bestaat geen twijfel over”, stelde Van Barneveld onlangs op sociale media in een open gesprek met zijn fans.

Maar mocht het in de halve finale tot een clash tussen beiden komen, dan zal Van Barneveld er koste wat kost alles aan doen om Van Gerwen opnieuw te elimineren. Stompé: "Hij kan nog zo’n goed toernooi hebben gespeeld, maar als hij in de halve finales verliest dan stelt het naar zijn idee allemaal niets voor."