Sport/Voetbal
262617619
Voetbal

Tijdlijn van impact coronavirus op de eredivisie

Deyovaisio Zeefuik van FC Groningen stijd om de bal met PSV’er Konstantinos Mitroglou.

Deyovaisio Zeefuik van FC Groningen stijd om de bal met PSV’er Konstantinos Mitroglou.

Het duel FC Groningen - PSV van zondagmiddag 8 maart is vooralsnog de laatste wedstrijd in de eredivisie. Door het coronavirus ligt de belangrijkste Nederlandse voetbalcompetitie al weken stil en dat gaat ook nog geruime tijd duren. Een tijdlijn van de ontwikkelingen tot nu toe.

Deyovaisio Zeefuik van FC Groningen stijd om de bal met PSV’er Konstantinos Mitroglou.

Deyovaisio Zeefuik van FC Groningen stijd om de bal met PSV’er Konstantinos Mitroglou.

 • 27 februari: de eerste coronabesmetting in Nederland is een feit, voetbalbond KNVB zegt de eventuele maatregelen van de instanties te volgen.
 • 5 maart: drie stafleden van Ajax, onder wie assistent Christian Poulsen, moeten uit voorzorg een week thuisblijven omdat ze mogelijk contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.
Christian Poulsen

Christian Poulsen

 • 6 maart: de koepelorganisatie Eredivisie CV (ECV) adviseert de voetbalclubs om geen handen meer te schudden en publieke ruimtes te vermijden, afgezien van de mixed zone voor de interviews met de pers.
 • 8 maart: de spelers van Feyenoord en PSV komen op advies van hun clubarts na hun wedstrijden tegen respectievelijk Willem II en FC Groningen niet in de mixed zone.
 • 9 maart: de KNVB erkent diverse scenario's in kaart te brengen voor het geval de autoriteiten extra maatregelen nemen. De bond zegt dat wedstrijden voorlopig gewoon met publiek gespeeld kunnen worden, in tegenstelling tot in landen als Italië en Frankrijk.
 • 10 maart: alle voetbalwedstrijden in Noord-Brabant worden verboden. Het gaat onder meer om de eredivisieduels Willem II - Heerenveen, PSV - FC Emmen en RKC Waalwijk - FC Groningen.
 • 11 maart: de KNVB spreekt met de clubs af dat alle wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie buiten Noord-Brabant gewoon doorgaan, mét publiek.
 • 12 maart: het kabinet beslist dat tot het einde van de maand evenementen met meer dan honderd mensen niet door kunnen gaan. De KNVB schrapt daarop alle wedstrijden in het betaalde voetbal tot en met 31 maart. Het gaat om twee speelrondes in de competitie en ook de oefenwedstrijden van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje.
 • 15 maart: de maatregelen van het kabinet worden aangescherpt: in ieder geval tot en met 6 april moeten sportaccommodaties gesloten blijven. De KNVB adviseert de voetbalclubs om hun faciliteiten te sluiten, de spelers moeten allemaal thuis blijven.
 • 16 maart: de ECV start met een dagelijkse conference call waar de clubs hun vragen kunnen stellen. Er komen drie scenario's voor de eredivisie op tafel: de competitie uitspelen voor 30 juni, de competitie na 30 juni nog afmaken of de competitie afbreken.
 • 17 maart: een groot deel van de 18 clubs uit de eredivisie heeft al werktijdverkorting aangevraagd voor de spelers, om zo wat kosten te besparen. De UEFA verschuift het EK van komende zomer naar volgend jaar, om zo ruimte te maken om de nationale competities te kunnen uitspelen.
 • 23 maart: de overheid verlengt de afgekondigde maatregelen tot 1 juni voor geplande evenementen, de sportwereld blijkt uiteindelijk hier niet onder te vallen.
 • 29 maart: ECV-directeur Mattijs Manders bekent dat hij de kans klein acht dat de Nederlandse competitie met publiek erbij uitgespeeld kan worden.
 • 31 maart: het kabinet verlengt de maatregelen: tot 1 juni geen betaald voetbal