Nieuws/Sport
2632353
Sport

Britse atletieklegende gaat Nederlander coachen

Koen Smet (rechts)

Koen Smet (rechts)

Hordeloper Koen Smet is onder de hoede gekomen van de Brit Colin Jackson, een van de beste hordelopers aller tijden.

Koen Smet (rechts)

Koen Smet (rechts)

De Amsterdammer voelt zich vereerd. „Hij was altijd al mijn grote voorbeeld.” De zesvoudig Nederlands kampioen op de 110 meter horden verhuist eind deze maand naar Cardiff, waar hij in een professionele omgeving de centrale atleet wordt in een trainingsgroep van Jackson.

De Brit was een grootheid in de atletiek. Jackson veroverde twee keer de wereldtitel op de 110 meter horden en zijn beste tijd van 12,91 stond dertien jaar lang als wereldrecord. De Welshman is sinds 1994 de houder van het wereldrecord op de 60 meter horden (7,30).

Het eerste contact tussen Smet en Jackson was een jaar geleden via Instagram. Van het een kwam het ander en nu wil Smet onder de vleugels van Jackson de stap naar de wereldtop zetten. De grote doelen zijn de WK volgend jaar in Doha en de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

„Jackson wil mij vooral sneller maken. Mijn hordentechniek is al goed, maar ik moet ook een sprinter worden. Daar gaan we aan werken”, zegt Smet, die om die reden ook wedstrijden over 60 en 100 meter zal inbouwen. „Colin was zelf een heel efficiënte hordeloper. En snel. Hij heeft tweehonderd keer onder de 13,50 gelopen. Dat is mij nog geen enkele keer gelukt’, aldus de atleet, die deze zomer zijn persoonlijke record aanscherpte tot 13,53 en bij de EK in Berlijn reikte tot de halve finales.