Nieuws/Sport
26461
Sport

Koninklijke kan komende zomer weer spelers aantrekken

CAS kort transferverbod Real Madrid in

Real Madrid na het zondag gewonnen WK voor clubteams.

Real Madrid na het zondag gewonnen WK voor clubteams.

Real Madrid kan volgend jaar zomer weer nieuwe spelers aantrekken. Het internationaal sporttribunaal CAS besloot het transferverbod van de Spaanse topclub dinsdag in te korten tot één periode. Dat betekent dat Real alleen in januari geen zaken kan doen.

Real Madrid na het zondag gewonnen WK voor clubteams.

Real Madrid na het zondag gewonnen WK voor clubteams.

Real had de regels overtreden bij het aantrekken van jonge, niet-Spaanse spelers onder de achttien jaar. Wereldvoetbalbond FIFA legde de club daarom in januari een transferverbod op van twee periodes. De Madrileense club tekende beroep aan bij de beroepscommissie van de FIFA, maar dat werd afgewezen. Daarop stapte Real naar het CAS, dat de club dinsdag een lichtere straf oplegde.

"De beslissing van het tribunaal toont aan dat de eerdere straf van de FIFA onjuist is", liet Real in een verklaring weten. "Wel vinden we het spijtig dat het CAS de schorsing niet volledig heeft laten vallen."

Ook Atlético Madrid werd bestraft voor transfers van minderjarige voetballers en wacht in het hoger beroep nog op uitspraak van het CAS.

Richtlijnen

Om de rechten van spelers te beschermen en kinderhandel te voorkomen, heeft de FIFA richtlijnen opgesteld voor het aantrekken van minderjarige spelers. Zo is een internationale transfer of een eerste registratie in een ander land dan het geboorteland alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Real Madrid overtrad die regels herhaaldelijk met spelers die tussen 2005 en 2015 voor de club speelden, Atlético deed dat tussen 2007 en 2014.