Nieuws/Sport
265776
Sport

Schippers blikvanger in voorlopige WK-selectie

Dafne Schippers

Dafne Schippers

De Nederlandse atletiekploeg voor de WK in Londen (4 - 13 augustus) telt voorlopig 31 atleten. Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie maakte woensdag de samenstelling van het omvangrijke team bekend. Over de definitieve selectie zal hij begin volgende week duidelijkheid verschaffen.

Dafne Schippers

Dafne Schippers

In het WK-team zitten momenteel drie estafetteploegen. "De 4x100 mannen, de 4x100 vrouwen en de 4x400 vrouwen zijn voorlopig geplaatst", lichtte Roskam toe. "Zij kunnen echter uit het deelnemersveld worden verdrongen door andere landen en tegelijkertijd zal ons 4x400 mannenteam komend weekeinde in Heusden nog een poging doen zich te kwalificeren. Om die reden is het totale team pas volgende week maandag definitief."

Abdi Nageeye, Michel Butter en Jip Vastenburg zijn wel geselecteerd voor de WK, maar zien af van deelname in Londen. "Met de bekendmaking van de WK-ploeg staan deze 31 namen vast, deze atleten kunnen hun startplaats niet meer aan een andere atleet verliezen bij een betere prestatie", liet Roskam weten. "Voor de IAAF loopt de kwalificatieperiode een week langer dan voor ons. In theorie is het dus mogelijk dat één van onze atleten nog voldoet aan de IAAF-eis. En dan gaan we serieus kijken of zo'n atleet nog zal worden toegevoegd aan ons team op openstaande plaatsen."

Hassan

Het voorlopige WK-team bestaat uit twintig vrouwen en elf mannen. Dafne Schippers is de blikvanger van Oranje. De 25-jarige atlete verdedigt haar wereldtitel op de 200 meter. Ze neemt in Londen ook deel aan de 100 meter en aan de 4x100 meter estafette. Ook medaillekandidate Sifan Hassan komt op drie loopnummers uit: 800, 1500 en 5000 meter. Bij de mannen verschijnt Churandy Martina op de 200 meter en op de 4x100 meter estafette aan de start.