Sport/Voetbal
2664822
Voetbal

Belgische krant onthult ongure praktijken

Bizarre details in Belgisch omkoopschandaal

Dejan Veljkovic

Dejan Veljkovic

De Belgische krant Het Nieuwsblad onhult donderdag de schokkende praktijken van de opgepakte voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, die zich volgens het onderzoek ’Propere Handen’ schuldig heeft gemaakt aan matchfixing.

Dejan Veljkovic

Dejan Veljkovic

Veljkovic geldt bij Mechelen als ’huismakelaar’ en blijkt vorig jaar zijn uiterste best te hebben gedaan om de degradatie van de club te voorkomen, al bleken zijn inspanningen uiteindelijk tevergeefs.

Veljkovic schakelde de hulp van topscheidsrechter Sébastien Delferière in, volgens Het Nieuwsblad een goede vriend van de zakenman. Hij regelt voor de arbiter korting op een auto en doet een donatie aan diens voetbalschool. Ook paait hij Delferière met reisjes en probeert hij voor hoge rapportcijfers in de kranten te zorgen door berichtjes naar journalisten te sturen.

Als Delferière geblesseerd raakt, richt Veljkovic zijn pijlen op Bart Vertenten, voor wie hij eveneens op de bres springt bij journalisten. Bovendien gaat hij in aanloop naar de belangrijke wedstrijd tussen KV Mechelen en Charleroi uiteten met de arbiter.

Bewijs voor beïnvloeding is er niet, maar Vertenten geeft tijdens het duel een zeer goedkope penalty aan Veljkovic’ geliefde Mechelen, waar de Nederlandse trainer Dennis van Wijk aan het roer stond. Oud-Ajacied Mats Rits blijkt echter niet tegen de druk bestand en mist, waardoor het duel in 1-1 eindigt.

Op de voorlaatste dag fluit Vertenten een duel van degradatie-concurrent Eupen. Ook dit keer valt er een opmerkelijke penalty te noteren. Na een overtreding buiten de zestien legt Vertenten de bal doodleuk op de stip, waardoor Antwerp met 2-0 kan winnen van Eupen, een resultaat dat KV Mechelen behoedt van degradatie.

Echter: omdat KV Mechelen het zelf laat liggen tegen Standard Luik blijft het degradatiespook rondwaren bij de club. En dus móét het duel met Waasland-Beveren gewonnen worden om kans te blijven maken op lijfsbehoud.

Volgens informatie van Het Nieuwsblad richt Veljkovic zich in aanloop naar de wedstrijd tot Waasland-Beveren en geeft subtiele hints aan spelers en bestuursleden van de tegenstander (die donderdag zijn opgepakt voor verhoor) om een oogje toe te knijpen.

KV Mechelen wint het duel uiteindelijk met 2-0, maar omdat Eupen - dankzij vier goals in de slotfase - wint van Moeskroen, valt op basis van doelsaldo (één goal verschil!) alsnog het doek voor KV Mechelen.

Ook bij Moeskroen lijkt er iets aan de hand te zijn geweest. „De doelpunten van Eupen kwamen tot stand na twijfelachtig verdedigen van Moeskroen-spelers”, stelt Het Nieuwsblad.

Spelers van Eupen ontkennen dat, maar speler Siebe Blondelle (voormalig Vitesse) onthult wel dat er andere ongure praktijken hebben plaatsgevonden. “KV Mechelen heeft er alles aan gedaan om ons te destabiliseren”, zegt hij. Later geeft een vijftal Eupen-spelers toe dat ze in de week voor de slotwedstrijd een aanbieding kregen om volgend seizoen bij KV Mechelen te spelen...

Veljkovic zou zich volgens het onderzoek óók bezig hebben gehouden met fraude, evenals zijn collega Mogi ’mini-Trump’ Bayat, die eveneens is opgepakt.