Nieuws/Sport
270406
Sport

'Je moet sporten ergens op kunnen afrekenen'

Bach denkt aan 'promotie' naar Olympische Spelen

Thomas Bach

Thomas Bach

Nadat eerder het rugby zich via de World Games had ’geplaatst’ voor de Olympische Spelen, is dat richting Tokio 2020 ook het geval met sportklimmen en karate. Maar is het ook denkbaar dat een discipline uit de Spelen kan degraderen?

Thomas Bach

Thomas Bach

Zoals het gewichtheffen, waar dankzij de nieuwe onderzoeksmethodes naar dopinggebruik de ene na de andere olympisch kampioen alsnog wordt ontmaskerd. "Daar denken wij inderdaad aan", zegt IOC-president Thomas Bach, aanwezig bij de World Games in Wroclaw. "Aan de ene kant beloon je een sport die aan alle voorwaarden voldoet, anderzijds moet je het ook kunnen omdraaien om sporten ergens op af te rekenen.”

Demonstratiesporten

Net als bij de Olympische Spelen zijn er onder de 31 disciplines in Wroclaw ook vier demonstratiesporten. Naast motorspeedway en indoorroeien zijn dat kickboksen en American football. Zo wordt een voorschot genomen op 2021, als de 11e editie in het Amerikaanse Birmingham op het programma staat. Via het in de Verenigde Staten razend populaire kickboksen en American football kunnen de World Games dan ook commercieel beter in de markt worden gezet.

Zo wordt steeds meer invulling gegeven aan een formule die elke denkbare sport een plek binnen de olympische gemeenschap biedt. "Dat werkt nu al heel goed met de World Games", aldus Bach. "Het is inmiddels een vereiste dat de geloofsbrieven van een sport in orde moeten zijn om er aan te mogen deelnemen. Een eerste stap om het niveau in de breedte te verbeteren. Vervolgens kan beoordeeld worden in hoeverre de Olympische Spelen haalbaar zijn. Op deze wijze dwing je sportbonden al in een vroeg stadium zich goed te organiseren.”