Sport/Autosport
2706187
Autosport

Stand van zaken Formule 1: Hamilton kan wereldtitel pakken

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton kan vanavond tijdens de Grand Prix van Amerika de felbegeerde wereldtitel veroveren. Wanneer de 33-jarige Brit de eindzege pakt en concurrent Sebastian Vettel eindigt als derde of lager, dan is zijn vijfde mondiale triomf een feit.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton

Hamilton deelde in zijn Mercedes twee weken geleden tijdens de GP van Japan eigenlijk al de genadeklap uit door op het circuit van Suzuka de vierde opeenvolgende en in totaal negende zege te boeken. Ferrari-coureur Vettel kwam daar niet verder dan een zesde plek. Zodoende groeide de voorsprong van Hamilton op zijn Duitse rivaal uit tot 67 punten.

Na de kwalificatie is de kans weer een stuk groter dat Hamilton ook daadwerkelijk de wereldtitel al in Austin pakt. De Brit eiste zaterdagavond de pole position voor zich op. Vettel start als vijfde, omdat hij vanwege een gridstraf op de startlijst drie plekken werd teruggezet.

Max Verstappen staat in de ’algemene stand’ op een vijfde plek. De 21-jarige Nederlander won dit jaar één race (Grand Prix van Oostenrijk) en behaalde diverse podiumplekken. Daarmee vergaarde hij voor Red Bull Racing in totaal 173 punten. Dat zijn er 27 meer dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Het puntenaantal van Hamilton staat overigens op 331.

Overigens beleefde Verstappen geen plezierige kwalificatie. De Limburger moest de sessie, vanwege een kapotte ophanging bij zijn Red Bull. voortijdig staken. Hij start vanavond om 20.10 uur (Nederlandse tijd) vanaf een dertiende positie.

Bekijk het resterende programma, alle uitslagen en de stand in de strijd om de wereldtitel.