Sport/Wielrennen
2706734
Wielrennen

Van der Poel zegeviert in Superprestige Boom

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

BOOM - Mathieu van der Poel heeft ook de tweede manche uit de Superprestige veldrijden op zijn naam geschreven.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

De Europees kampioen was in Boom, evenals een week geleden in Gieten, onnavolgbaar. Een versnelling in de vierde ronde van de race was voldoende om de concurrentie op afstand te rijden. De Belg Toon Aerts kwam als tweede over de finish en diens landgenoot Gianni Vermeersch werd derde. Lars van der Haar, die een sterke openingsfase kende, maar door materiaalpech terugviel, eindigde als tweede Nederlander op de zesde plaats.

Wereldkampioen Wout van Aert ontbrak in Boom. De Belg zet alles op de cross om de wereldbeker, zondag in het Zwitserse Bern. Van der Poel, die wonderlijk snel hersteld is van een enkelblessure, komt daar ook aan de start.

De Nederlandse alleskunner - Van der Poel is regerend Nederlands kampioen op de weg en behaalde brons op het WK mountainbike - voerde kort na de start het tempo al op, maar kwam nog niet los. In de vierde ronde lukte het wel. Hij trok stevig door op een heuvel op en reed de rest op achterstand. Op het overzichtelijke parcours in Boom hield Van der Poel de achterblijvers goed in de gaten en controleerde op die manier zijn voorsprong.

„Ik kwam iets vroeger dan voorzien alleen te zitten. Ik wilde niet met een grote groep rondrijden, want in het zand kan altijd iets gebeuren”, vertelde de winnaar na afloop op Sporza. „Het is een lastige omloop hier in Boom en het is moeilijk om het verschil te maken. Ik moest stevig tempo rijden om de kloof te houden. Ik heb dus niet veel rustmomenten gehad”, aldus Van der Poel.

Worst vierde

Bij de vrouwen eindigde Annemarie Worst als vierde. De Nederlandse moest de zege aan de Belgische Kim Van De Steene laten. Alice Maria Arzuffi uit Italië finishte als tweede, voor de Belgische wereldkampioene Sanne Cant.

„Ik kan dit niet geloven. Dit voelt aan alsof ik wereldkampioene geworden ben. Ik wilde ooit eens een grote cross winnen in mijn carrière en vandaag is dat het geval”, aldus de 32-jarige Van De Steene.

Worst won zondag de eerste wedstrijd van de Superprestige in Gieten. De 22-jarige blijft leidster in het klassement, samen met Arzuffi. Beide veldrijdsters staan op 27 punten. Cant volgt op vijf punten achterstand.