Sport/Voetbal
271657773
Voetbal

Gudde (KNVB): ’Reeks van problemen die we nog moeten oplossen’

Eric Gudde

Eric Gudde

ZEIST - Algemeen directeur Eric Gudde van de KNVB was dinsdagavond amper klaar met een serie videovergaderingen van alle ’stakeholders’ in het betaalde voetbal of een nieuw probleem diende zich alweer aan.

Eric Gudde

Eric Gudde

John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven heeft tegenover De Telegraaf en Omroep Brabant laten weten dat hij een hervatting van de competitie, evenals PSV, absoluut niet ziet zitten. „Ja, dat heb ik ook gehoord. Nou, dat kan er nog wel bij. We hebben al een reeks van problemen die we nog moeten oplossen.”

Volgens Jorritsma kunnen supporters bij thuisduels van PSV achter gesloten deuren zomaar gaan samenscholen in de binnenstad. „En dan bereik je precies wat je niet wilt. Ik denk dat al mijn collega’s van de veiligheidsregio’s daar unaniem achter staan.”

John Jorritsma

John Jorritsma

Stranden en natuurparken

Gudde erkende dat hij voor het uitspelen van de competitie in de komende zomer de bereidheid en de medewerking van veel partijen nodig heeft, en dus zeker ook van de lokale overheden. „Er moet tenslotte ook nog een speelprogramma worden gemaakt. Het liefst met publiek, maar desnoods zonder publiek. Dat vergt flexibiliteit en lenigheid van iedereen. Twee weken geleden wilden ze ook geen mensen in de natuurparken en op de stranden hebben, maar die waren er toen wel. Dat is uiteindelijk ook op een heel goede wijze opgelost.”

Gudde hoorde daarnaast dat premier Mark Rutte in zijn persconferentie nog zijn twijfel had uitgesproken of de profclubs in mei weer in training mogen gaan. „Volgens mij komt daar op 21 april wel meer duidelijkheid over. We zullen ergens in mei toch een keer moeten gaan trainen. Je mag niet verwachten dat spelers vanaf het nulpunt ineens wedstrijden kunnen gaan spelen.”

Als het aan de burgemeester van Eindhoven ligt, spelen Denzel Dumfries en zijn ploeggenoten van PSV niet meer na 1 juni.

Als het aan de burgemeester van Eindhoven ligt, spelen Denzel Dumfries en zijn ploeggenoten van PSV niet meer na 1 juni.

Zorg voor de bedrijfstak

De KNVB-directeur benadrukt dat de gezondheid op nummer 1 blijft staan. Gudde: „We gaan nooit gekke dingen doen. We gaan echt niemand in gevaar brengen, maar we hebben met 34 directeuren ook een andere zorg en dat is de zorg voor de bedrijfstak. We willen de schade zoveel mogelijk beperken. Als we van het RIVM en de overheid toestemming krijgen om te trainen en te spelen en alle informatie van de UEFA en FIFA klopt, dat gaan we proberen om toch de competitie uit te spelen.”