Sport/Tennis
272100
Tennis

Coach toont humor: 'Ik loop niet soepel, maar dan hoef je niet huilen'

Sluiter ziet mentaal sterke Bertens

Kiki Bertens kijkt met een blije blik richting de camera.

Kiki Bertens kijkt met een blije blik richting de camera.

Tranen van frustratie en tranen van opluchting en blijdschap. Ze vloeiden gistermiddag kort na elkaar over de wangen bij Kiki Bertens. Bij een 2-1 voorsprong in de derde set oogde de Wateringse radeloos op het Centre Court van Gstaad. Vier games later zat haar vierde toernooizege op de WTA-Tour in de knip.

Kiki Bertens kijkt met een blije blik richting de camera.

Kiki Bertens kijkt met een blije blik richting de camera.

„De conclusie die we kunnen trekken is dat Kiki mentaal sterk is. Maar als ze hogerop wil komen, moeten die mindere fases eruit. Die worden op een hoger niveau afgestraft. Daar is ze nu hard mee aan het werk”, stelde coach Raemon Sluiter onomwonden vast.

De Rotterdammer had Bertens als taak meegegeven om proberen van haar finale te genieten. Dat lukte gedeeltelijk. „Het begin van de wedstrijd deed ze dat goed. Op het moment dat er wat tegengas kwam, zag je lichte paniek toeslaan bij Kiki. Dat is jammer.”

Sluiter werd in de derde set voor de derde keer door Bertens de baan opgeroepen. Op dat moment namen de emoties even de overhand bij zijn pupil, die het niet kon verkroppen dat een aantal keuzes niet goed uitviel. „Kiek barstte in huilen uit. Ik snap dat mijn lopen er niet meer zo soepel uitziet, maar dan hoef je toch niet te gaan huilen”, toonde Sluiter zijn humor.

Om serieus te vervolgen: „Het gaat niet om die keuzes van Kiki, wel aan de waarde die ze er vervolgens aan hecht. Afgelopen week ging het mentaal gezien eigenlijk waanzinnig goed. Deze spanning was wellicht score gerelateerd en tot deze finale had Kiki het ook nog niet echt moeilijk gehad. Dat speelt ook mee”, verklaarde Sluiter.