Nieuws/Sport
2723307
Sport

Van Kerkhof: ’Onbeschrijflijk mooi gevoel’

Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof

LAUSANNE - Yara van Kerkhof is ontzettend blij dat het WADA de beroepszaak tegen haar bij sporttribunaal CAS heeft ingetrokken.

Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof

Van Kerkhof was er vanaf het begin van de zaak, die vanaf vorig jaar juni speelde, van overtuigd dat elke verdachtmaking „volstrekt onterecht en ongegrond” was. „Ik sta voor een schone sport. Daarom ben ik superblij dat de waarheid na anderhalf jaar vechten eindelijk heeft overwonnen en dat mijn onschuld bewezen is”, liet ze weten.

Zonder stress

„Dit gevoel is onbeschrijflijk mooi. Ik hoop dat ik snel herstel van de mentale en financiële klappen en dat ik vanaf nu eindelijk zonder stress en zorgen kan gaan genieten van de mooiste sport op aarde.”

Van Kerkhof begint in november met de Nederlandse selectie in Calgary aan het wereldbekerseizoen (2-4 november). Daarna reist de ploeg van bondscoach Jeroen Otter door naar Salt Lake City voor het tweede toernooi (9-11 november).

Vrijspraak

De internationale schaatsbond ISU vond in 2015 en 2016 twee afwijkende bloedwaarden in het biomedisch paspoort van Van Kerkhof. Op basis daarvan werd een tuchtzaak tegen haar gestart. Maar omdat een duidelijke medische verklaring aanwezig was, volgde voor Van Kerkhof vrijspraak door de disciplinaire commissie van de ISU. Het WADA wilde echter dat het CAS alsnog de zaak zou bekijken, maar is daar nu op teruggekomen.