Sport/Autosport
2727831
Autosport

Nederlander kijkt naar zichzelf: ’Ik kom hier om te winnen’

Verstappen: ’Het is totaal niet relevant’

Max Verstappen

Max Verstappen

Max Verstappen blijft tijdens het vragenvuur richting de Grand Prix van Mexico vooral dicht bij zichzelf. Terwijl Carlos Sainz en Sergio Pérez ingaan op de vraag hoe zij de prestaties van Sebastian Vettel dit seizoen beoordelen, duwt Verstappen het onderwerp resoluut van zich af. „Ik heb al mijn aandacht nodig voor mijn eigen prestaties. Verder heb ik geen trek om wie dan ook af te zeiken.”

Max Verstappen

Max Verstappen

Op de vraag of hij dit seizoen wereldkampioen was geworden als hij niet bij Red Bull maar Ferrari had gereden, houdt Max Verstappen het kort. „Daar geef ik geen antwoord op. Het is totaal niet relevant.”

Daarentegen reageert Verstappen wel resoluut als zijn kansen ter sprake komen om zondag zijn Mexicaanse titel van vorig jaar te prolongeren: „Ik kom hier niet voor het podium, maar om te winnen. De omstandigheden zijn in mijn voordeel, dus moet ik daarvan profiteren. Te beginnen tijdens de trainingen en kwalificatie.”

In drie korte antwoorden viel het dus allemaal samen: klasse, loyaliteit en moed. Precies de drie kenmerken die terugkomen in het beeldje dat de Mexicaanse kunstenaar Adrian Daniel Velazquez van Verstappen heeft gemaakt. Een zogenaamde alebrijes, een mythisch monsterfiguurtje en een wezenlijk onderdeel van de Mexicaanse cultuur.

Het kunstwerk dat speciaal voor Max Verstappen is gemaakt.

Het kunstwerk dat speciaal voor Max Verstappen is gemaakt.

Verstappen is onherkenbaar in de sculptuur waarin een zwaan, hond en leeuw zijn samengevoegd. Ze symboliseren volgens Velazquez Verstappens puurheid, trouw en trots, maar de dieren hadden vrij vertaald naar het racen ook stijl en klasse (zwaan), discipline en loyaliteit (hond) en in plaats van koning der dieren, de sterkste (leeuw) weer kunnen geven. Verstappen: „Als je het zo stelt, dan is dat wel mooi. Er is in ieder geval nagedacht over hoe ik in elkaar steek.”