Sport/Voetbal
273701028
Voetbal

Emmen van laatste plaats af na winst op RKC

De spelers van FC Emmen vieren de 3-0 tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

De spelers van FC Emmen vieren de 3-0 tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

EMMEN - FC Emmen heeft drie punten overgehouden aan de degradatiekraker met RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Dick Lukkien won na een vliegende start overtuigend met 3-1 en is verlost van de laatste plaats in de Eredivisie.

De spelers van FC Emmen vieren de 3-0 tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

De spelers van FC Emmen vieren de 3-0 tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Emmen begon vol vertrouwen aan het duel met RKC. De ploeg van Lukkien is al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Een buitengewoon goede reeks voor de (inmiddels) nummer 17 van de Eredivisie. Met in het achterhoofd de verliespartijen van de directe concurrenten wist Emmen dat het vandaag belangrijke punten kon pakken.

Al na ruim een kwartier spelen stond er een 2-0 stand op het scorebord. Nick Bakker ontsnapte na tien minuten aan alles en iedereen en kon een vrije trap simpel tegen de touwen tikken. Geblunder achterin bij RKC leidde amper vijf minuten later het tweede doelpunt in. Sergio Peña profiteerde optimaal van het geschutter en stelde Luka Adzic in staat om te scoren.

Tot overmaat van ramp voor RKC mocht Emmen na een halfuur vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van Vurnon Anita op de doorgebroken Michael de Leeuw. Kostas Lamprou pakte in eerste instantie het schot van Peña, maar in de rebound was het alsnog raak voor de Peruaan. Emmen rook bloed en ging op jacht naar de grootste overwinning ooit in de Eredivisie. De ploeg speelde goed, nam initiatief en oogde gretig.

Sergio Pena (r) blonk zondagmiddag uit tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Sergio Pena (r) blonk zondagmiddag uit tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

RKC-trainer Fred Grim wist dat er iets moest veranderen en besloot in de rust in te grijpen. Hij liet Ola John en Richard van der Venne in de kleedkamer achter en bracht Ayman Azhil en Cyril Ngonge binnen de lijnen. Maar ook met deze verse krachten kwamen de Waalwijkers niet in de buurt van een goal. Emmen leek het na rust allemaal wel prima te vinden en schakelde een tandje terug.

Ook in een versnelling lager kwam de thuisploeg, ondanks nog een tegengoal in de slotseconde van Ngonge, nauwelijks in de problemen en werd de zege eenvoudig veiliggesteld. Door de overwinning mag de ploeg van Lukkien blijven hopen op lijfsbehoud in de Eredivisie.

FC Emmen-trainer Lukkien: veel mensen hadden ons afgeschreven

Trainer Dick Lukkien denkt dat veel mensen tot voor kort weinig meer gaven voor de kansen van FC Emmen. Met nog zes duels is er na de goede prestaties van de afgelopen weken ineens weer hoop voor de Drentse club.

„Onderweg zijn we een aantal keer hard op onze mond gevallen en veel mensen hadden ons al afgeschreven”, zei Lukkien na de 3-1-zege op RKC voor de camera van ESPN. „Maar we zijn vertrouwen in elkaar blijven houden en hebben het gedaan. Zes weken geleden had niemand verwacht dat we nog met druk zouden spelen.”

FC Emmen heeft in de laatste zes speelronden drie keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. „We hebben 22 keer niet gewonnen en zijn toch weer opgestaan. We hebben nog niks en bescheidenheid past ons. Ik geniet hiervan, maar we moeten niet te snel de polonaise gaan lopen.”

Tegen RKC leidde FC Emmen na een half uur al met 3-0. „Het is jaren geleden dat ik zo rustig op de bank zat, dat is prachtig om mee te maken. We hebben vaker goede helften gespeeld, maar het gaat om doelpunten maken. Of dit onze beste helft was? Ik denk dat die conclusie gerechtvaardigd is.”

FC Emmen wacht volgend weekend de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Tijdens de laatste speelronde staat het treffen met concurrent VVV-Venlo op het programma. Het gat met de Limburgers bedraagt nog 4 punten.

Bekijk hier de stand en het programma in de Eredivisie

In weer een nieuwe podcast Kick-off bespreken chef voetbal Valentijn Driessen, Ajax-volger Mike Verweij en presentator Kamran Ullah het laatste voetbalnieuws.

Luister de voetbalpodcast hier, hieronder of via alle bekende podcast apps, zoals Spotify en Apple Podcasts.