Nieuws/Sport
2748876
Sport

Zonderland denkt nu weer even aan zichzelf

Epke Zonderland

Epke Zonderland

DOHA - De landenfinale was een onverwachte bonus voor de Nederlandse turners, die op een WK nooit eerder bij de beste acht hoorden. Epke Zonderland genoot met volle teugen en zette daarna de knop om. Zaterdag is het tijd voor individueel succes. Aan de rekstok natuurlijk, het toestel waarop hij in 2012 in Londen olympisch kampioen werd, gevolgd door twee wereldtitels. De laatste dateert alweer van 2014.

Epke Zonderland

Epke Zonderland

Een kleine drie weken geleden werd Zonderland voor het eerst vader. Er is dagelijks contact via FaceTime met vrouw Linda, waarbij de camera regelmatig naar de kleine Bert Eize draait. „Hij maakt daar niet veel van mee, maar het is leuk dat je hem op deze manier toch een beetje kunt volgen”, vertelt de Fries in Doha, waar de wereldtitelstrijd langs de lokale bevolking heen gaat. „Met de kwalificaties ben je gewend dat er niet veel toeschouwers zijn. Met finales is dat gek. Jammer, het geeft me een ’boost’ voor een volle zaal te turnen.”

Dat deed Zonderland vaak genoeg. Sinds de Spelen van Peking 2008 heeft hij een abonnement op finales, al waren er jaren dat het misging. Meestal in periodes dat de 32-jarige afgestudeerd arts werd geplaagd door blessures. Richting Spelen van Rio was het sukkelen, eindigend in een val in de olympische finale. Ook daarom voelde het zilver op de EK van Glasgow in augustus goed. „Omdat ik eindelijk weer in de ’flow’ van prijzen pakken kwam.” Een jaar geleden was het zilver bij de WK in Montreal zijn eerste medaille in drie jaar. „Daar was ik vooral blij dat ik me zonder tegenslagen had kunnen voorbereiden, maar ik vloog er in de trainingen nog wel eens af. Dit jaar heb ik weer het gevoel dat ik weet wat ik doe, kwestie van wedstrijdritme ook.”

Ook daarom kwam die extra wedstrijd met het team goed uit. „En kon ik nog een paar dagen de focus daarop hebben. Anders is het wel een hele lange periode tot de rekfinale. Het was gaaf, dat dit mogelijk was wisten we ook niet. Meer dan ooit bereiden we ons voor als team. En in de kwalificaties moet ik nog meer berekenend turnen: een middenweg vinden tussen een goede score en geen al te groot risico nemen.”

Sinds dinsdag zit Zonderland weer in zijn eigen wereld, op zoek naar de perfecte oefening. Met de twee combinaties van vluchtelementen, in principe. „Ik leef nu weer mijn eigen leven, ben alleen maar bezig met die oefening. Twee keer twee is de bedoeling, maar je moet overal rekening mee houden en je kunnen aanpassen. Ik ga voor de eerste plek, wil eraf komen met het idee dat ik volle bak geturnd heb.”