Sport/Schaatsen
2754879
Schaatsen

Schaatsbond weer in de plus

Herman de Haan

Herman de Haan

HEERENVEEN - Na enkele jaren van grote tekorten op de begroting en omvangrijke saneringen schrijft de Nederlandse schaatsbond KNSB weer zwarte cijfers.

Herman de Haan

Herman de Haan

,,De tijd van forse bezuinigingen is voorbij. We kunnen weer gaan bouwen'', liet directeur-bestuurder Herman de Haan in Heerenveen weten.

Volgens de nieuwe KNSB-topman, die in juli aantrad, is het afgelopen, gebroken boekjaar afgesloten met een overschot van ,,een paar ton''. Hij kon nog geen exacte cijfers geven, ook omdat de jaarrekening nog aan de ledenraad en de raad van toezicht moet worden voorgelegd.

,,Het positieve saldo voegen we in elk geval toe aan onze reserve'', zei De Haan. ,,Die reserve bedraagt nu circa 1,7 miljoen euro. Het is ons streven om daar weer 3 miljoen van te maken. In het lopende boekjaar houden we rekening met een positief saldo van een half miljoen, op een begroting van iets meer dan 12 miljoen.''

De KNSB heeft nog ongeveer een ton tegoed van koepelorganisatie ISkate, dat door financiële problemen niet meer van de partij is in het nieuwe schaatsseizoen. Ook schaatsers, onder wie drievoudig olympisch kampioene Jorien ter Mors, en stafleden van de diverse ploegen wachten nog op geld. ,,We kijken nog naar de juridische mogelijkheden om iets aan onze openstaande vorderingen op ISkate te doen, maar ik vraag me af of dat nog gaat lukken'', merkte De Haan op.

Naar aanleiding van het ISkate-dossier heeft de KNSB de licentievoorwaarden voor de professionele ploegen aangescherpt. ,,We handelen de financiële verplichtingen van de huidige vier topteams nu voor het begin van het seizoen af via een accountant. Daarmee voorkomen we dat de schaatsers, de teams en de KNSB opnieuw met financiële problemen worden opgezadeld. Want eerlijk gezegd zijn we behoorlijk geschrokken van de situatie die ISkate achterliet.''