Sport/Schaatsen
2755524
Schaatsen

KNSB: geen spijt van brief over medicijnen

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab.

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab.

HEERENVEEN - De directie van de Nederlandse schaatsbond KNSB heeft geen spijt van de waarschuwende brief die afgelopen zomer aan de vaderlandse topschaatsers en hun sportartsen is verstuurd.

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab.

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab.

Daarin wordt gewezen op een verantwoord gebruik van medicijnen. De brief lekte uit waarna in de buitenwereld al snel het beladen woord doping viel.

,,Het heeft ons zeer verbaasd, dat er een dopingverhaal van is gemaakt'', liet directeur-bestuurder Herman de Haan weten, ,,Want daar ging het helemaal niet om. Het was een brief waarin we waarschuwden voor het gebruik van medicijnen die niet strikt noodzakelijk zijn. De KNSB liep redelijk voorop in deze kwestie. Misschien hadden we achteraf met andere bonden moeten optrekken. Maar ik zou morgen dezelfde brief versturen.''

Icoon Ireen Wüst voelde zich na alle ophef geroepen om haar gebruik op doktersvoorschrift van het middel Thyrax, een schildklierhormoon, uit te leggen. Dat middel, dat (nog) niet op de dopinglijst staat, bleek nogal populair in de Nederlandse schaatswereld. Je zou er onder meer snel gewicht mee kunnen verliezen.