Sport/Schaatsen
2756518
Schaatsen

Wüst: ’Het was gewoon mijn eigen fout’

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Ireen Wüst moest tijdens kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Thialf Antoinette de Jong ruim laten voorgaan.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Wüst, die zich als nummer twee wel plaatste, kwam direct na haar start in de laatste rit tegen Beune bijna ten val. „Ik ben heel blij dat ik nog bleef staan”, sprak de 32-jarige blikvanger van TalentNED opgelucht. „Bij mijn tweede of derde pas kwam ik met de punt van mijn linkerschaats in het ijs. Ik dacht echt: ’nou, daar ga ik’. Zo voelde het, maar gelukkig kon ik mezelf op het laatste moment overeind houden.”

Wüst vocht na haar flinke hapering sterk terug. „Ik moest eigenlijk opnieuw van start gaan. Dat kostte heel veel kracht. En die kom je dan aan het einde van de race tekort. Mijn benen liepen helemaal vol op een stuk waar ik normaal lekker door kan schaatsen. Mijn struikeling had niets te maken met het ijs. Dit kan overal gebeuren, maar voor mij was het de eerste keer. Het was gewoon mijn eigen fout. Maar ik kan de komende wereldbekers weer meedoen en dat is het belangrijkste.”

De Jong was verbaasd over haar eigen optreden. „Ik had voor de eerste keer dit seizoen het gevoel dat ik echt goed aan het schaatsen was. Het laatste beetje extra kon ik nu wel geven. Ik bleef diep zitten en zuiver afzetten, waardoor ik mijn energie goed kon vasthouden. Ik bleef lekker schaatsen tot het einde en toen ik mijn tijd zag, dacht ik: ’1.55, hoe dan? Dit is mijn persoonlijke record op een laaglandbaan en maar 0,9 boven mijn beste tijd op een hoog gelegen baan. Dat doet me heel goed zo vroeg in het seizoen.”