Sport/Autosport
2785628
Autosport

Sebastian Vettel heeft de pest in na kwalificatie

Verstappen moet kanonnen voor zich dulden

Max Verstappen in actie.

Max Verstappen in actie.

SAO PAULO - Max Verstappen start zondag bij de GP van Brazilië vanaf de vijfde plek. De pole position is voor wereldkampioen Lewis Hamilton.

Max Verstappen in actie.

Max Verstappen in actie.

De Nederlandse coureur ziet naast Hamilton ook Sebastian Vettel (P2), Valtteri Bottas(P3), en Kimi Raikkonen (P4) voor zich starten. Daniel Ricciardo moet door een gridstraf vijf plekken naar achteren starten. Hierdoor begint hij vanaf plaats elf.

Hamilton verzekerde zich twee weken geleden in Mexico al van titelprolongatie. Verstappen won de race in Mexico-Stad. De race op het circuit van Interlagos begint zondag om 18.00 uur.

Tijdens de kwalificatie begon het licht te regenen op Interlagos, maar veel last hadden de coureurs daar niet van. Zowel Hamilton als Vettel moet zich nog wel bij de stewards komen verantwoorden. De Brit reed op een bepaald moment zo langzaam over de baan, dat Sergei Sirotkin bijna bovenop hem botste. De Russische coureur van Williams wist Hamilton op het nippertje te ontwijken.

Vettel moest in de pitsstraat met zijn Ferrari de weegschaal op, maar vanwege de snel veranderende omstandigheden had de Duitser daar weinig zin in. Hij weigerde zijn motor af te zetten, iets wat wel verplicht is. Uiteindelijk bleef het bij een reprimande voor de coureur. Ook krijg hij 25.000 euro boete.

,,Laat ik daar maar niets over zeggen'', aldus Vettel. ,,Ik vond het oneerlijk dat ik naar de weegschaal werd geroepen terwijl de omstandigheden zo veranderlijk waren.''

Hamilton, die voor de tiende keer dit seizoen poleposition veroverde en voor de 82e keer in totaal, toonde na de kwalificatie zijn helm aan de Braziliaanse fans. De vijfvoudig wereldkampioen heeft daarop de naam van Ayrton Senna laten zetten.