Nieuws/Sport
281462
Sport

Krijgt Oranje kans op revanche voor 2009?

Volgende prooi Leeuwinnen: Engeland of Frankrijk?

De basisploeg van het kwartfinaleduel met Zweden.

De basisploeg van het kwartfinaleduel met Zweden.

Het Nederlands vrouwenelftal staat donderdagavond in Enschede tegenover Engeland of Frankrijk in de halve finale van het EK. Beide landen maken zondagavond in Deventer vanaf 20.45 uur uit wie de tegenstander van Oranje wordt. Wie zijn de mogelijke opponenten van de ploeg van Sarina Wiegman?

De basisploeg van het kwartfinaleduel met Zweden.

De basisploeg van het kwartfinaleduel met Zweden.

Engeland

Mocht Oranje op Engeland stuiten, dan kan het revanche nemen voor de verloren halve finale van 2009. In Finland nam Nederland dat jaar voor het eerst in de geschiedenis deel aan een groot toernooi, en slaagde het er onder leiding van Vera Pauw bijna in om de finale te halen. Engeland was in de halve eindstrijd net aan met 2-1 te sterk. Marlous Pieëte poetste halverwege de tweede helft de openingstreffer van Kelly Smith weg, maar op de treffer van Jill Scott, vier minuten voor het einde van de verlenging, had het leeggespeelde Nederland geen antwoord meer.

Net als Oranje was Engeland op dit EK ongenaakbaar in de groepsfase. Schotland (6-0), Spanje (2-0) en Portugal (2-1) moesten er aan geloven, waardoor de Engelsen met tien goals voor en slechts eentje tegen vol vertrouwen de kwartfinale in gaan. Nederland zal met name Jodie Taylor in de gaten moeten houden, die liefst vier van de tien Engelse goals voor haar rekening nam.

De Engelse Jodie Taylor.

De Engelse Jodie Taylor.

Bovendien jaagt Engeland ook op de eerste grote prijs in de voetbalgeschiedenis. De ploeg deed zeven keer eerder mee, maar haalde daarin nooit de finale. De verloren halve finale in 1995 geldt als de beste prestatie. Ook de wereldtitel werd nog nooit veroverd.

Frankrijk

Treft de equipe van Wiegman Frankrijk in de halve finale, dan kan het eveneens motivatie halen uit het EK van 2009. De Franse vrouwen waren namelijk de opponent in de kwartfinale in Finland, en werden na strafschoppen verslagen. Opvallend was dat Nederland in de penaltyserie (het reguliere duel was in 0-0 geëindigd) liefst drie matchpoints kreeg. Daphne Koster en Dyanne Bito faalden, waarna Anouk Hoogendijk Nederland wél naar de halve finale schoot. Geen van de strafschoppennemers (Karin Stevens, Manon Melis, Annemieke Kiesel-Griffioen, Sylvia Smit, Koster, Bito en Hoogendijk) maakt momenteel nog deel uit van de Oranje-selectie.

Anouk Hoogendijk in de na strafschoppen gewonnen kwartfinale op het EK 2009 tegen Frankrijk.

Anouk Hoogendijk in de na strafschoppen gewonnen kwartfinale op het EK 2009 tegen Frankrijk.

Op dit EK is Frankrijk nog ongeslagen. De ploeg won de eerste wedstrijd van IJsland (1-0) en speelde daarna twee keer met 1-1 gelijk, tegen Oostenrijk en Zwitserland. Achter Oostenrijk eindigden de Franse vrouwen als tweede in de groep. 

Ook Frankrijk reikte nog nooit tot de finale van een EK. De kwartfinales in 2009 en 2013 zijn de beste prestaties.