Nieuws/Sport
281970
Sport

Droom middenvelder gaat 'down under' in vervulling

Brama: ’Australië is verrijking van leven’

Wout Brama verruilt FC Utrecht al na een half jaar voor het avontuur in Australië.

Wout Brama verruilt FC Utrecht al na een half jaar voor het avontuur in Australië.

Eerdere vrijages met Sydney FC en Melbourne City liepen op niets uit, maar bij Central Coast Mariners gaat de Australische droom van Wout Brama alsnog in vervulling. De 30-jarige middenvelder heeft voor twee jaar getekend bij de club uit de A-League, waarbij ook Tom Hiariej (ex-FC Groningen) onder contract staat. Daarmee komt er na een half seizoen alweer een einde aan het dienstverband van Brama bij FC Utrecht.

Wout Brama verruilt FC Utrecht al na een half jaar voor het avontuur in Australië.

Wout Brama verruilt FC Utrecht al na een half jaar voor het avontuur in Australië.

Waarom de keuze voor Australië?

"Deze transfer maak ik niet op sportieve of financiële gronden, dat is duidelijk. Het niveau in Australië ligt lager dan in de Eredivisie. De reden waarom ik zo graag een keer ver van huis wilde voetballen, is dat ik meer van de wereld wil zien. Ik zie het als een enorme verrijking van mijn leven om twee jaar in Australië te spelen.”

Wat zijn je verwachtingen van een leven ’down under’?

"Ik ben er nog nooit geweest, dus het is een groot avontuur voor mij. Maar iedereen die ik erover spreek, praat met veel waardering over Australië. Het beeld dat ik heb, is dat het leven daar een stuk relaxter is dan hier in West-Europa. Dat spreekt me enorm aan. Central Coast Mariners komt uit Gosford, een kustplaats een stukje boven Sydney. Het klimaat is daar heerlijk. Het is nu winter en nog is het twintig graden. Een prettig idee. Zeker nu, want ik ben net op de fiets teruggekomen van trainingscomplex Zoudenbalch om mijn spullen op te halen en kletsnat geregend.”

Is het geen gek gevoel om FC Utrecht alweer na een half seizoen te verlaten?

"Ja, ergens wel. Ik heb een fijne tijd gehad en ben direct goed opgenomen in de selectie. Natuurlijk is het een korte periode geweest, maar FC Utrecht wist dat ik deze wens had, toen ze me afgelopen winter contracteerden. Sterker nog. Een van de argumenten die Erik ten Hag toen heeft gebruikt om mij te overtuigen, is dat ik bij FC Utrecht gemakkelijker een transfer af zou kunnen dwingen. De trein waar ik al een paar jaar op wachtte, kwam nu langs en dan moet je die kans pakken.”

De Australische competitie begint pas in oktober. Had je de return tegen Lech Poznan niet nog voor FC Utrecht kunnen spelen?

"In augustus zijn er wel al bekerwedstrijden en er moet enorm veel geregeld worden voor een emigratie. Daarbij kun je nog geblesseerd raken en dan gaat de transfer niet door. In overleg met alle partijen is besloten, dat het het beste is om direct te stoppen. Eigenlijk was de transfer al net voor de wedstrijd van afgelopen donderdag rond. Maar ik vond dat ik dat duel nog wel moest spelen. Nu is alles erop gericht om zo snel mogelijk naar Australië te gaan.”