Nieuws/Sport
282012
Sport

Voetbalsters Oostenrijk via strafschoppen naar laatste vier

De Spaanse Maria Leon in duel met Laura Feiersinger van Oostenrijk.

De Spaanse Maria Leon in duel met Laura Feiersinger van Oostenrijk.

TILBURG - De Oostenrijkse voetbalsters hebben zich zondag geplaatst voor de halve finales van het EK in Nederland. Oostenrijk versloeg in de kwartfinale in het Koning Willem II-stadion van Tilburg het favoriete Spanje in de strafschoppenserie met 5-3.

De Spaanse Maria Leon in duel met Laura Feiersinger van Oostenrijk.

De Spaanse Maria Leon in duel met Laura Feiersinger van Oostenrijk.

Beide ploegen wisten in de reguliere negentig minuten en verlenging van een half uur niet te scoren (0-0), waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin ontpopte keepster Manuela Zinsberger zich tot heldin van de avond. Ze stopte de derde strafschop van Silvia Meseguer, waarna Sarah Puntigam de Oostenrijkse vrouwen naar de laatste vier schoot.

Oostenrijk treft donderdag Denemarken in het Rat Verlegh-stadion in Breda. De Deense voetbalsters zorgden eerder op zondag voor een daverende verrassing door titelverdediger Duitsland met 2-1 uit te schakelen.

Spanje had in Tilburg het veldoverwicht, maar wist maar spaarzaam door de Oostenrijkse defensie te breken. Met enkele afstandsschoten werd Zinsberger in de eerste helft op de proef gesteld. In de tweede helft kwam Oostenrijk, dat debuteert op het EK, er enkele keren gevaarlijk uit. Keepster Sandra Paños hield aan de andere kant eveneens het hoofd koel.

Spanje zocht in het half uur extra tijd nadrukkelijk naar een doelpunt, maar ook invalsters Jennifer Hermoso en Alexia Putellas kwamen niet tot scoren. Oostenrijk bleef gedisciplineerd verdedigen en dwong zo strafschoppen af.

Waar Oostenrijk in het veldspel soms met hangen en wurgen de bal moest wegwerken, daar waren de speelsters in de penaltyserie foutloos. Laura Feiersinger, Nina Burger, Verena Aschauer, Viktoria Pinther en tot slot Puntigam lieten de Spaanse keepster allemaal kansloos.