Nieuws/Sport
282111
Sport

Leeuwinnen tegen Engeland in halve finale

Jodie Taylor maakte het enige doelpunt

Jodie Taylor maakte het enige doelpunt

DEVENTER - De Nederlandse voetbalsters strijden donderdag in Enschede met Engeland om een plek in de finale van het EK. De Engelsen rekenden zondag in de kwartfinale in Deventer af met Frankrijk: 1-0. Jodie Taylor maakte na een uur spelen het enige doelpunt in de Adelaarshorst, waar de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman op de tribune zat. De 31-jarige spits van Arsenal vierde al haar vijfde treffer op dit EK.

Jodie Taylor maakte het enige doelpunt

Jodie Taylor maakte het enige doelpunt

Oranje plaatste zich zaterdag voor de halve finales door Zweden in Doetinchem met 2-0 te verslaan. De andere finalist komt uit de confrontatie in Breda tussen Oostenrijk en Denemarken. EK-debutant Oostenrijk won in de kwartfinale via strafschoppen van Spanje, Denemarken verraste titelverdediger en topfavoriet Duitsland. Het duel in Breda begint om 18.00 uur.

Met Nederland en Engeland staan donderdag in het stadion van FC Twente de twee ploegen tegenover elkaar die op dit EK al hun wedstrijden hebben gewonnen. Het wordt ook een herhaling van de halve finale op het EK van 2009, toen de Engelsen in de verlenging wonnen (2-1). Vervolgens bleek Duitsland in de finale veel te sterk (2-6).

Engeland pakte brons op het laatste WK, twee jaar geleden in Canada. Op het EK zijn de 'Three Lionesses' nog altijd foutloos. Engeland opende het toernooi met een klinkende zege op Schotland, mede dankzij een hattrick van Taylor (6-0). De spits was vervolgens ook trefzeker tegen Spanje (2-0). Hoewel bondscoach Mark Sampson bijna zijn volledige ploeg rust gaf in de laatste groepswedstrijd tegen Portugal, won Engeland toen opnieuw (2-1).

De Engelsen moeten het tegen Oranje stellen zonder Jill Scott, die zondag haar tweede gele kaart van het toernooi kreeg en daardoor geschorst is. Scott besliste in 2009 met een kopbal de halve finale tegen de Nederlandse voetbalsters, die toen debuteerden op het EK. Keepster Karen Bardsley viel tegen Frankrijk een kwartier voor tijd geblesseerd uit.