Sport/Autosport
2827459
Autosport

Familie Schumacher geeft oud interview met F1-legende vrij

Michael Schumacher

Michael Schumacher

De familie van Michael Schumacher heeft een oud interview gepubliceerd met de Formule 1-legende dat in oktober 2013, twee maanden voor zijn dramatische ski-ongeluk, is opgenomen.

Michael Schumacher

Michael Schumacher

De beelden staan op Schumachers eigen website. In de video blikt hij terug op zijn carrière. In december 2013 liep Schumacher bij een skiongeluk ernstig hersenletsel op.

Wat is de meest emotionele wereldtitel. De eerste in 1994, of de eerste met Ferrari in 2000?

„Het meest emotionele kampioenschap was die van 2000. Ferrari had al 21 jaar geen kampioenschap gevierd, ik zelf al vier jaar niet. We werden kampioen na een exceptionele race in Suzuka.”

Je reed meer dan 20 jaar Formule 1. Welke tegenstander respecteerde jij het meest?

„De tegenstander waar ik het meest respect voor had was Mika Häkkinen. We hadden goede gevechten op een baan, maar een goede en stabiele band.”

Hoe zwaar is Formule 1 echt?

„Formule 1 is zwaar. Het is mede door de introductie van stuurbekrachtiging minder zwaar dan vroeger, maar het blijft een van de zwaarste sporten die je kunt doen.”

Michael Schumacher hier bij GP van Hongarije, 2001.

Michael Schumacher hier bij GP van Hongarije, 2001.

Had je als kind een Formule 1-idool?

„In de tijd dat ik kartte keek ik op tegen Ayrton Senna en Vincenzo Sospiri. Maar mijn echte idool was Toni Schumacher. Dat was een erg goede voetballer.”

Heb je altijd al geweten dat je records zou breken? Of twijfelde je aan je kwaliteiten?

„Record is een ding. Maar het is belangrijk om niet teveel vertrouwen te hebben. Om sceptisch te blijven en om te blijven zoeken naar verbetering. Om de volgende stap te blijven zoeken, om het gevoel te hebben dat ik niet goed genoeg was. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben.”

Je hebt altijd gezegd dat succes altijd een teamprestatie is, maar is Formule 1 niet een persoonlijke prestatie?

„Succes is in elke situatie in het leven teamwork. Je doet wat je kunt, maar als team ben je sterker. Formule 1 is absoluut geen one-man-show.”

Je hebt Benetton en Ferrari naar wereldtitels geleid en je hebt meegewerkt aan de opbouw van Mercedes. Zijn er overeenkomsten in deze periodes?

„Als je terugkijkt op de verschillende teams waarvoor ik geracet heb, dan kan ik zeggen dat ik Benetton heb helpen opbouwen en kampioen gemaakt. Hetzelfde geldt voor Ferrari. We hebben dat ook geprobeerd met Mercedes, maar dan in een kortere tijd. Ze hebben allemaal één ding gemeen: Ross Brawn. Denk daar maar eens over na.”

Als onderdeel van jouw zoektocht naar verbetering, keek jij naar alle coureurs of alleen naar de beste rijders?

„Om jezelf te ontwikkelen kijk je naar andere rijders. Niet alleen naar de kopgroep, ook naar de rest van het veld. Iedereen heeft iets speciaals en dat wilde ik weten.”

Je hebt altijd gezegd dat karten de beste basis is voor alle raceklasses. Hoe komt dat?

„Karting is een goede voorbereiding op een toekomst in de motorsport. Het geeft je veel skills wat je in je carrière kunt gebruiken. Ook leer je daar om te vechten.”

Is het mogelijk om alleen op basis van talent de top te bereiken?

„Talent is belangrijk in motorsport. Maar je moet veel skills ontwikkelen. Met karten kun je ontdekken wat je nog meer nodig hebt om een coureur te worden.”