Nieuws/Sport
2838910
Sport

Allerlaatste Champions Trophy prooi Oranje

Xan de Waard heeft gescoord en viert dit met teamgenoten.

Xan de Waard heeft gescoord en viert dit met teamgenoten.

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben de laatste editie van de Champions Trophy gewonnen. Oranje was in China met 5-1 te sterk voor Australië.

Xan de Waard heeft gescoord en viert dit met teamgenoten.

Xan de Waard heeft gescoord en viert dit met teamgenoten.

Voor Nederland kwamen Xan de Waard en Eva de Goede in de eerste helft tot scoren. Na de pauze bracht Maddy Fitzpatrick uit een strafcorner heel even de spanning terug, maar in de 43e minuut herstelde Lauren Stam de marge van twee treffers, eveneens uit een korte hoekslag. Daarna kwamen ook Maxime Kerstholt en Maria Verschoor nog tot scoren.

Oranje won alle zes wedstrijden in China. Het groepsduel met Australië, de nummer drie van de wereldranglijst, eindigde in 3-0.

Nederland veroverde de Champions Trophy voor de zevende keer. Daarmee kwam Oranje, dat in 2011 voor de laatste keer de eindzege opeiste, op gelijke hoogte met Argentinië. Australië bleef op zes titels steken.

Laatste editie

Met het winnen van de Champions Trophy, die van de kalender verdwijnt ten faveure van de FIH Pro League, voltooiden de Nederlandse hockeysters een fraaie trilogie. Oranje prolongeerde eerder dit jaar in Londen de wereldtitel en nam vorig jaar al de Europese titel (weer) in bezit. De olympische titel echter moest de ploeg van Annan bij Rio 2016 na een dramatische finale aan Groot-Brittannië laten.

Nederland was in China zeker niet op volle sterkte. Vaste krachten als Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten en Kelly Jonker waren niet van de partij. Annan greep het zeslandentoernooi mede daarom aan om enkele talenten, onder wie Marijn Veen, Kerstholt, Yibbi Jansen en Margot Zuidhof, een kans te geven. De jeugdige nieuwkomers stelden allerminst teleur, met Veen zelfs als verrassende topscorer (vijf treffers).

Eens te meer werd in China aangetoond dat Nederland over een rijk arsenaal aan hockeytalent bij de vrouwen beschikt. In de lange aanloop naar Tokio 2020 een geruststellende gedachte voor Annan, die de onverwachte tweede plaats bij Rio 2016 maar al te graag wil rechtzetten met olympisch goud.