Sport/Schaatsen
2840108
Schaatsen

Schouten klasse apart bij Trachitol Trophy

Irene Schouten

Irene Schouten

GRONINGEN - Irene Schouten heeft op overtuigende wijze de Trachitol Trophy op haar naam geschreven.

Irene Schouten

Irene Schouten

De 26-jarige schaatsster van Team Royal A-ware won zondag in Sportcentrum Kardingen in Groningen de vierde en laatste wedstrijd. Schouten was ook al de beste in de eerste drie races, in Breda, Hoorn en Utrecht.

In Groningen ontstond halverwege de wedstrijd een kopgroep van negentien rijdsters. Schouten maakte het in de sprint op overtuigende wijze af. „Ik voelde me nog vrij goed, ik moest alleen de juiste weg vinden om uit het groepje te komen”, zei ze na afloop. „Het liefst was ik hier solo aangekomen. Maar iedereen let op mij. Als ik wegspring, hoor ik de ploegleiders al fluiten.”

Hoolwerf

Bij de mannen leverde de vierde en laatste wedstrijd een overwinning op voor Simon Schouten, de broer van Irene. Sjoerd den Hertog werd tweede, Frank Vreugdenhil derde. De eindzege in het klassement is voor Evert Hoolwerf, die twee van de vier wedstrijden (in Breda en Hoorn) won. Crispijn Ariëns eindigde als tweede in de stand en Simon Schouten werd derde.

De schaatsvierdaagse keerde dit jaar, na een tijdje weg te zijn geweest, terug op de kalender. „Ik heb vroeger zelf bij de zesdaagse staan kijken, thuis heb ik nog een spruitjestrui, van Jan Maarten Heideman”, zei Hoolwerf. „Een meerdaagse wedstrijd hoort gewoon bij het marathonschaatsen. Het wordt elke dag zwaarder, dan komen de sterke mannen bovendrijven.”