Sport/Wielrennen
284949569
Wielrennen

Tim Wellens mist Tour na zware valpartij

Tim Wellens.

Tim Wellens.

NICE - Tim Wellens kan niet meedoen aan de Tour de France. De 29-jarige renner van Lotto Soudal kwam vrijdag op hoge snelheid ten val tijdens een trainingsrit. Wellens liep daarbij diepe vleeswonden op, onder meer aan zijn schouder, elleboog en knie.

Tim Wellens.

Tim Wellens.

De Belg droeg vorig jaar geruime tijd de bolletjestrui in de Tour. Wellens, winnaar van twee etappes in de Giro, eindigde als derde in het bergklassement. Hij wilde in de komende Tour voor een ritzege gaan. „Ik was er helemaal klaar voor”, zegt de ontgoochelde Belg. „Ik had mijn zinnen gezet op een ritzege. Vooral die eerste etappes naar Nice, Sisteron en Orcières-Merlette had ik in het rood aangekruist, dat is mijn trainingsregio. Ik had al die etappes al enkele keren verkend. Vergeefs dus.”

’Eerste etappes te zwaar’

Het ging afgelopen week mis tijdens een trainingsritje achter de motor. „Dit moet een mijn zwaarste valpartijen ooit geweest zijn. We waren op hoge snelheid aan het trainen, toen we plots verrast werden door een oneffenheid in de weg. Mijn gangmaker kon zich nog net redden, ik niet meer”, aldus Wellens. „Lichte koorts en slecht slapen maken tijdig herstel voor de Tour uitgesloten. In de Tour zelf verder herstellen is ook onmogelijk. Daarvoor zijn de eerste etappes te zwaar. Bovendien is elke Tour-rit wel een soort wereldkampioenschap.”

Frederik Frison vervangt zijn landgenoot in de selectie van Lotto Soudal. De ploeg bestaat verder uit de Belgen Steff Cras, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt en Philippe Gilbert, de Duitsers John Degenkolb en Roger Kluge en Caleb Ewan uit Australië.