Sport/Voetbal
2852018
Voetbal

Ajax baalt van Griekse politie en stewards

Supporters van Ajax proberen zich te beschermen tegen de vlammen.

Supporters van Ajax proberen zich te beschermen tegen de vlammen.

ATHENE - Edwin van der Sar baalt van het optreden van de Griekse politie en veiligheidsmensen rond het duel tussen AEK Athene en Ajax in de Champions League. Volgens de algemeen directeur van Ajax was het nooit zo uit de hand gelopen als er tijdig en vakkundig was ingegrepen.

Supporters van Ajax proberen zich te beschermen tegen de vlammen.

Supporters van Ajax proberen zich te beschermen tegen de vlammen.

Beelden van zware vuurbommen met metershoge vlammen gingen de wereld over omdat hooligans van AEK Athene alle gelegenheid kregen de meegereisde fans van de Amsterdamse ploeg voortdurend te bekogelen. De politie geep wel hard in toen er vanuit het bezoekersvak agressief werd gereageerd op de aanval. Ook bleek tot onvrede van Ajax dat er fans zonder kaartje en bevriende Poolse hooligans in het vak voor de Amsterdamse supporters zaten.

,,Wij hebben vooraf onze zorgen reeds geuit bij de UEFA en de veiligheidsorganisatie van AEK", vertelt Van der Sar aan het ANP. ,,En erop aangedrongen streng te fouilleren en een zorgvuldige kaartcontrole te doen. Maar bij de instroom van onze fans bleek daar nauwelijks sprake van te zijn. Zodoende kwamen er ook lieden in ons vak die wij daar niet hadden willen hebben."

,,De politie stond toe dat ons vak meerdere keren werd aangevallen door bewapende Griekse fans", vervolgt de algemeen directeur. ,,Iedereen heeft kunnen zien dat zij vrij spel hadden om vuurwerk en andere projectielen ons vak in te gooien. De politie richtte zich alleen op onze fans en nauwelijks op de Grieken. Charges uitvoeren in een vol vak is levensgevaarlijk, maar toch werd het gedaan."

Voorwaardelijke straf

De ongeregeldheden komen Ajax extra slecht uit omdat de club afgelopen week een voorwaardelijke straf kreeg voor een Europese uitwedstrijd zonder publiek voor ongeregeldheden tijdens het uitduel met Benfica. Voor Ajax dreigt nu een uitduel in de achtste finales van de Champions League zonder eigen fans. ,,Wij hebben tijdens en na de wedstrijd onze bevindingen gedeeld met de UEFA en dit na afloop nog formeel aan ze gerapporteerd. Hun veiligheidsmensen hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen wat er is gebeurd en hetzelfde geconstateerd als wij. Ik zeg niet dat de 1200 meegereisde fans allemaal lieverdjes zijn, maar zij zijn schandalig behandeld", meldt Van der Sar.

,,Gelukkig heeft onze spelersgroep na de wedstrijd nog feest kunnen vieren met het uitvak. En ze kunnen bedanken voor hun steun. Want het is duidelijk dat er, met name bij de Europese duels, een fantastische wisselwerking is tussen spelers en supporters. En dat moet de boventoon voeren, net als het bereiken van de volgende ronde in de Champions League.¨