Sport/Voetbal
28640426
Voetbal

Chelsea betaalt 40 tot 44 miljoen euro voor ’Tovenaar van Amsterdam’

Ajax bevestigt akkoord over Ziyech: ’Nog 138 dagen magie’

Hakim Ziyech maakte dit seizoen veel indruk in het Champions League-duel met Chelsea.

Hakim Ziyech maakte dit seizoen veel indruk in het Champions League-duel met Chelsea.

Ajax heeft bevestigd wat Telesport woensdag al meldde: de club heeft een akkoord bereikt met Chelsea over een zomerse overstap van Hakim Ziyech.

Hakim Ziyech maakte dit seizoen veel indruk in het Champions League-duel met Chelsea.

Hakim Ziyech maakte dit seizoen veel indruk in het Champions League-duel met Chelsea.

De Amsterdammers maakten donderdag bekend dat er overeenstemming is bereikt over de te betalen transfersom. Ajax ontvangt een bedrag van 40 miljoen euro voor de Marokkaanse middenvelder. Via variabelen kan die som nog oplopen tot 44 miljoen euro.

„Nog 138 dagen magie. Laten we van elk moment genieten”, aldus Ajax via Twitter, doelend op de fabelachtige techniek van de ’Tovenaar van Amsterdam’, zoals Ziyech tegenwoordig liefkozend wordt genoemd.

Chelsea meldt op zijn beurt dat het alleen nog een persoonlijk akkoord moet bereiken met Ziyech.

De 26-jarige Ziyech, die nog tot de zomer van 2022 onder contract stond in Amsterdam, speelt sinds 2016 voor Ajax. In 160 wedstrijden maakte hij 49 doelpunten en gaf hij talloze assists.

De Marokkaanse international had vorig seizoen een belangrijk aandeel in de 'dubbel' (landstitel en KNVB-beker) die Ajax veroverde en ook in het bereiken van de halve finales in de Champions League.

Ziyech maakte woensdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Vitesse (0-3) als invaller zijn rentree na een kuitblessure. Hij wilde toen niet ingaan op de geruchten over een mogelijk vertrek naar Chelsea. "We weten naar wat voor clubs Hakim wil, dan kan je het een keer verwachten dat zo'n club een keer langs komt", zei trainer Erik ten Hag. "Het is een bonus dat hij nog bij ons speelt. Eigenlijk had ik wel verwacht dat hij eerder zou vertrekken."

De afgelopen jaren werd vaak gespeculeerd over een vertrek van de Marokkaanse international. Transfers naar onder meer AS Roma en Sevilla gingen echter niet door. "Ik voel me thuis hier en ruil deze club niet zomaar in", zei hij vorig jaar zomer.

Chelsea wilde Ziyech het liefste afgelopen maand al overnemen, maar Ajax weigerde mee te werken aan een vertrek tijdens het seizoen. Na vier jaar verhuist de aanvallende middenvelder in de zomer alsnog van Amsterdam naar Londen. Ziyech vertolkte in november een hoofdrol op Stamford Bridge bij het spectaculaire duel in de Champions League tussen Chelsea en Ajax, dat in 4-4 eindigde.

De Marokkaan brak in het seizoen 2013-2014 door bij sc Heerenveen. De spelmaker uit Dronten ging daarna naar FC Twente. Na twee seizoenen in Enschede, waarin hij 28 doelpunten maakte in de eredivisie, trok Ajax hem voor 11 miljoen euro aan. Ziyech werd in 2018 uitgeroepen tot beste voetballer van de eredivisie, de supporters van Ajax kozen hem de afgelopen twee seizoenen tot de beste speler.