Nieuws/Sport
2865018
Sport

IOC maakt werk van mensenrechten

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal geen Olympische Spelen meer toewijzen aan een land waar de mensenrechten onder druk staan. Daar zal een speciale commissie nauwlettend op gaan toezien.

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

Het nieuwe comité krijgt prins Zeid Ra'ad Al Hussein uit Jordanië als voorzitter. Hij is voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. In maart 2019 worden tijdens een IOC-bestuursvergadering de andere commissieleden bekendgemaakt.

,,Toekomstige gastlanden van de Olympische Spelen zullen zich aan strikte regels moeten houden op het gebied van mensenrechten'', verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach in Tokio.

Amnesty International heeft bij het IOC meer dan eens aangedrongen op duidelijke afspraken over mensenrechten bij de toewijzing van Olympische Spelen aan een land. Ook Nederlandse politici hebben daar in het verleden herhaaldelijk om gevraagd. Vooral rond de Zomerspelen van Peking 2008 en de Winterspelen van Sotsji 2014 werd het IOC geconfronteerd met problematiek over de mensenrechtensituatie in China en Rusland.