Sport/Wielrennen
2872156
Wielrennen

De Bever stopt bij BMX’ers

Bas de Bever

Bas de Bever

Bas de Bever stopt als bondscoach van de nationale BMX-selectie.

Bas de Bever

Bas de Bever

Wielerbond KNWU moet ruim anderhalf jaar voor de Olympische Spelen van Tokio opnieuw op zoek naar een nieuwe coach. Eerder hield Bill Huck het om privéredenen al voor gezien als coach van de baansprinters. Ook diens collega Peter Schep (duurrenners baan) stopt. Hij vond een baan bij wielerploeg EF-Drapac.

De Bever was vijftien jaar coach van de fietscrossers, die hij onder meer begeleidde bij de Spelen van Peking, Londen en Rio de Janeiro. In een verklaring noemt hij coachen „een fantastisch vak”, maar wijst hij ook op bijverschijnselen. „Het is een complex vak waarin je op individueel niveau met vele factoren aan het jongleren bent om die sporter zich op de juiste manier te laten ontwikkelen in het nastreven van zijn of haar doelen. Hierin ligt ook de uitdaging voor mij, maar het geeft over zo’n lange tijd ook de nodige stress.”

Smulders en Van Gorkom

De Bever kende succes op de Spelen met brons voor Laura Smulders in Londen 2012 en zilver van Jelle van Gorkom, vier jaar later in Rio. Begin dit jaar raakte die laatste zwaar gewond bij een trainingsongeval, dat gebeurde omdat een beveiligingsketting onderaan de startheuvel niet was verwijderd. Het betekende het einde van de carrière van de BMX’er uit Lichtenvoorde, iets wat De Bever zich zwaar aantrok.

De precieze redenen van De Bevers vertrek noemt KNWU-directeur Thorwald Veneberg privé. „Het is altijd lastig om afscheid te moeten nemen van een topcoach en een fijne collega. Bas heeft een enorme bijdrage geleverd aan het niveau van de huidige BMX topsport in Nederland.”

De Bever zegt dat „te veel negatieve energie” ook op persoonlijk vlak zijn tol aan het eisen was. „Mijn gevoel zegt dat het nu tijd is voor een nieuw hoofdstuk.”